fbpx

Lumina naturală: secretul unei locuiri mai confortabile

Economisirea de energie, impactul minim asupra mediului înconjurător şi a condiţiilor climatice, productivitatea crescută şi, nu în ultimul rând, starea de bine generată de acestea sunt doar câteva dintre observaţiile raportate de grupul VELUX în urma analizei performanţei locuinţelor sustenabile din cadrul proiectului Model Home 2020.

Foto: Velux

Model Home 2020 cuprinde în prezent şase clădiri în cinci ţări din Uniunea Europeană, scopul său principal fiind testarea efectelor traiului în case neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Toate casele înscrise în această iniţiativă au fost deschise publicului, pentru vizitare, timp de şase luni, după care au fost locuite de o familie vreme de un an, perioadă în care au fost înregistrate cu atenţie performanţele lor, atât în ceea ce priveşte eficienţa energetică, cât şi confortul ocupanţilor. Aţi putut citi, pe larg, despre aceste proiecte în numerele anterioare ale revistei igloo, iar acum revenim cu câteva concluzii legate de două dintre ele: LichtAktiv Haus din Hamburg, Germania şi CarbonLight Homes din Kettering, Marea Britanie, ambele fiind construcţii existente şi renovate în spiritul principiilor Casei Active.

LichtAktiv Haus este transformarea unei locuinţe cuplate din anii 1950 într-o clădire sustenabilă, ce nu produce emisii de dioxid de carbon. Printre elementele ce asigură eficienţa energetică se numără pereţii şi vitrajele termoizolante, bazinul de colectare a apei de ploaie, panourile solare şi celulele fotovoltaice, precum şi ferestrele şi rulourile de mansardă inteligente, care protejează interiorul de însorirea excesivă pe timp de vară şi asigură încălzirea prin efect de seră pe timp de iarnă. Acest sistem funcţionează pe baza unor scenarii prestabilite, putând fi ajustat manual în orice moment. Cel de-al doilea proiect, CarbonLight Homes, constă într-o serie de locuinţe semidetaşate, primele din Marea Britanie care au bifat noul standard guvernamental „zero carbon housing”, încadrându-se, de asemenea, la nivelul 4 din Codul Locuinţelor Sustenabile. Fiecare dintre acestea emite cu 70% mai puţin dioxid de carbon.

Se aproximează că oamenii petrec aproximativ 90% din timp în spaţii închise şi, prin urmare, condiţiile din aceste medii au un efect major asupra stării lor de sănătate şi a activităţilor desfăşurate în fiecare zi. Cele două familii care au „testat” aceste spaţii inovative timp de un an au observat schimbări considerabile în viaţa lor, în ceea ce priveşte sănătatea, starea de bine şi productivitatea. Concluzia evidentă, şi totuşi nu promovată aşa cum ar trebui, este că lumina naturală şi celelalte aspecte asociate unui stil de viaţă bazat pe respectul faţă de mediu contribuie în mod semnificativ la creşterea calităţii vieţii.

Pentru experţii VELUX, următorul pas va consta în implementarea unor principii generale pentru construcţia caselor sustenabile, cu accent pe lumina şi ventilaţia naturală, principii care să poată fi consultate, preluate şi aplicate de către cei ce vor construi sau renova „casele viitorului”.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0