fbpx

Casa Solaris

În Europa, tot mai multe organizaţii şi persoane construiesc şi discută despre case verzi, zero-energie, pasive, active, etc. Această efervescenţă în jurul construcţiilor sustenabile, eficiente şi bazate pe energii regenerabile este determinată de conştientizarea faptului că 40% din consumul de energie este cauzat de clădiri, precum şi a epuizării, într-un viitor nu foarte îndepărtat, a resurselor tradiţionale de energie.

Toate privirile se îndreaptă spre Soare, a cărui energie anuală depăşeşte de peste 1000 de ori consumul total al omenirii. Energia eoliană, următoarea ca pondere în grupa regenerabilelor, este de 500 de ori mai mică.Tehnologiile moderne fac în prezent obiectul cercetării ştiinţifice aplicate, pentru a spori posibilităţile de captare a energiei solare. Totuşi, un serios obstacol stă în calea utilizării pe scară largă a energiei solare, caracterizată prin variabilitatea sa pe termen scurt (zi/ noapte) sau mediu-lung (vară/ iarnă). Ne referim la stocare. Nu există în prezent soluţii de stocare eficiente şi economice pentru a permite, de exemplu, utilizarea în anotimpul rece a energiei captate vara.

Pornind de la experienţa noastră (Geoterm PDC SRL) în utilizarea energiei geotermale cu ajutorul schimbătoarelor de căldură verticale, am imaginat un concept inovator de sisteme de instalaţii, care să permită utilizarea energiei solare captate vara pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă.Am construit astfel o casă geo-solară, care, pe lângă utilizarea energiei solare pentru încălzire, beneficiază de o suprafaţă generoasă de panouri fotovoltaice, producând de 4 ori mai multă energie electrică decât utilizează pentru consumul propriu. Locuinţa este conectată doar la curent electric, atât ca consumator cât şi ca producător. În rest este independentă de utilităţi: are propria sursă de apă (folosită şi pentru răcirea casei pe timp de vară), are microstaţie de epurare, iar alimentarea cu gaze nu este necesară (gătitul este electric, iar încălzirea, geo-solară).

Acest nou concept de locuinţă prezintă următoarele beneficii pentru locuitorii săi:
1. Energie pozitivă – produce anual mai multă energie decât consumă, generând beneficii economice.
2. Climat interior sănătos, confortabil şi controlat. Alături de o suprafaţă vitrată generoasă care permite accesul luminii naturale, aportul permanent de aer proaspăt, umiditatea controlată, temperatura constantă şi lipsa curenţilor de aer descriu climatul interior al Casei Solaris şi garantează plăcerea de a o locui.
3. Eficientă energetic – consumul anual /mp pentru încălzire, sub 50 KWh.
4. Bazată, în proporţie covârşitoare, pe surse regenerabile de energie.
5. Orientată către protejarea mediului şi încadrată în natură.

Conceptul – combinaţia de sisteme care reprezintă inima casei – este independent de realizarea constructivă. Sunt câteva condiţii minimale care trebuiesc avute în vedere, ca de exemplu asigurarea unei însoleieri optime a panourilor solare (acoperiş la 45 grade), suprafaţa vitrată generoasă, umbrirea naturală, etc. Acestea trebuiesc respectate de altfel pentru toate locuinţele ecologice.
Am dorit să demonstrăm că putem construi o astfel de casă cu tehnologiile existente şi în condiţiile unui buget rezonabil (evident nu în zona de jos a costurilor cu o locuinţă).

Într-o formulă arhitecturală plăcută, casa este realizată fizic în nordul Bucureştiului, în zona Pipera-Voluntari. Locuinţa este aşezată pe un teren de 536 mp şi are o suprafaţă construită de 180 mp. La suprafaţă utilă de 120 mp se adaugă aria interioară a podului mansardat de 50 mp, dintre care 30 mp locuibili. Casa este gata, finisată, iar sistemele de instalaţii sunt în funcţiune din mai 2014. Comportamentul termic al locuinţei este monitorizat şi se încadrează în proiecţiile şi calculele realizate în faza de proiect. Prima „Casa Solaris – Casa cu energie pozitiva” este disponibila pentru vanzare unui cumparator vizionar, interesat de o locuinta independenta, confortabila si activa.

Mai multe detalii gasiti pe www.casasolaris.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0