fbpx

Expoziţia „De la înfundătură la intrare. Locuri ale Bucureştiului cotidian”

Expoziţia deschisă la Casa Mincu în perioada 24 aprilie – 15 mai aduce în centrul atenţiei intrarea modernistă bucureşteană, un element de morfologie urbană tipic zonelor rezidenţiale. Micul traseu expoziţional creat în Casa Mincu îi va dezvălui vizitatorului său geneza şi istoria acestei forme urbane în Bucureşti, varietatea, frecvenţa, plastica şi arhitectura specifice, precum şi calitatea locuirii într-un astfel de spaţiu.

Vernisaj: joi, 24 aprilie, orele 18.00
Invitaţi: arh. Alexandru Beldiman, Adrian Majuru (antropolog), prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade
Locaţie: Casa Mincu, sediul O.A.R. (str. Pictor Arthur Verona nr. 19, Bucureşti)
Program de vizitare: luni-vineri 10.00-17.00; sâmbătă-duminică 12.00-18.00; 1-4 mai închis

Expoziţia

Expoziţia este parte a proiectului cultural „Intrările moderniste bucureştene”, proiect coordonat de prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade şi finanţat din timbrul arhitecturii.

Expoziţia

“Trăim în Bucureşti, îl locuim, îl străbatem zilnic, dar nu-l vedem întotdeauna. Plăcerea locurilor se rătăceşte în agitaţie, privirea se împiedică în trotuarele desfundate sau ocupate de maşini, frumuseţea caselor dispare sub tencuieli scorojite, pitorescul se ascunde sub luciu ieftin sau e distrus de buldozere. şi totuşi, dincolo de clădirile reprezentative ale oraşului, există şi alte locuri unde ar merita să ne oprim şi pe care le-am putea privi mai îndeaproape: locuri banale, dar prin care oraşul răsuflă în felul lui, locuri care s-au aşezat în timp şi i-au îmbogăţit imaginea cotidiană. Le mai observăm? Ne mai bucură? Mai avem ceva de aflat de la ele, noi-locuitorii oraşului sau noi-arhitecţii?

Nu nostalgia dă sensul acestei expoziţii. Nu prezentăm locuri dispărute, ci locuri care trăiesc şi în care se trăieşte. Vă invităm să priviţi Bucureştiul cotidian printr-o “formă urbană” a cărei frecvenţă neaşteptată ne îndreptăţeşte să credem că a dat oraşului un caracter aparte, o pulsaţie specifică şi adesea fermecătoare.

E vorba de “fundătura bucureşteană”, un spaţiu al locuirii care s-a conturat şi consolidat în modernizarea oraşului, pe parcursul secolului al XIX-lea şi prima jumătatea a celui următor.”

Ana-Maria Zahariade

Expoziţia

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0