fbpx

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

La sfârşitul lunii iulie, România a fost pe harta de interes a arhitecturii avansate prin prezenţa unuia dintre cele mai importante personaje ale acestui domeniu: Patrik Schumacher, renumitul arhitect, Director al biroului de arhitectură Zaha Hadid Architects, care a acceptat invitaţia de a acorda un interviu pentru numărul dublu iulie-august Igloo.

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

Acesta a răspuns invitaţiei şcolii Parametrica Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare de a susţine prelegerea “Parametrics Semiology – Architecture as interface of communication” în cadrul proiectului Dynamic Fields, desfăşurat între 16 – 29 iulie în Bucureşti. Dynamic Fields, proiect organizat de Parametrica Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare este dedicat cercetării şi inovaţiei cu ajutorul instrumentelor noii perspective în arhitectură – designul parametric.

Primirea oficială: Galeriile Artmark, Hotel Epoque

Patrik Schumacher a fost primit oficial pe 27 iulie, în cadrul unei întâlniri restrânse organizate la Galeriile de artă Artmark, alături de prieteni şi parteneri ai şcolii Parametrica, dar şi de reprezentanţi din arhitectură, teoreticieni sau practicieni cu experienţă. Vinurile Domeniilor Sâmbureşti au dat tonul conversaţiei, iar aroma cafelei Illy şi apa Aqua Carpatica au completat atmosfera.

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

Găzduit de către Hotel Epoque şi vizitând diferite locaţii reprezentative, Patrik Schumacher a mărturisit că toată perioada petrecută în Bucureşti a fost una memorabilă. Cadoul Parametrica Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare pentru binecunoscutul arhitect a fost o pereche de butoni de inspiraţie parametrică. Butonii au fost realizaţi de designerul de bijuterii Ioana Enache.

Conferinţa, 29 iulie, Romexpo

Punctul de referinţă al prezenţei lui Patrik Schumacher în România a fost conferinţa, care a avut loc în data de 29 iulie, în cadrul Romexpo, într-un spaţiu generos unde au fost găzduiţi cei peste 350 de participanţi, dar şi zona de expoziţie şi testare a prototipurilor.

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

Arh. Şerban Ţigănaş, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor în România şi prieten al şcolii Parametrica Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare, a urat bun venit binecunoscutului arhitect şi i-a invitat pe participanţi să ia parte la un fenomen nou, în curs de exprimare.

Cadrul pentru conferinţa susţinută de Patrik Schumacher a fost creat de Ina Leonte, Arh. Drd. şi asistent universitar UAUIM prin prelegerea de introducere “Architectural Design: From Composition to Process”. Discursul acesteia a expus o înlănţuire a evenimentelor istorice şi tehnologice care au construit contextul în care se practică arhitectura astăzi.

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

Discursul a pus accent pe redefinirea designului ca un proces deschis, devenit accesibil mai multor factori modelatori, diferenţiându-se de cel tradiţional prin “încorporarea simultană a informaţiilor despre mediu, utilizatori, sau date tehnice într-o structură de instrucţiuni logice şi nu într-o compoziţie geometrică prestabilită.[…] Astfel, rolul arhitectului se redefineşte în relaţie cu toţi participanţii la procesul de design, acesta actualizând metodele de lucru pentru a conduce proiectul de arhitectură către un nou nivel de complexitate.”

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

Parametrics Semiology – Architecture as interface of communication, Patrik Schumacher

Patrik Schumacher a argumentat cum arhitectura reprezintă un sistem de comunicare, mai specific prin faptul că defineşte cadrul comunicării. Acesta descriind organizarea drept funcţia de bază a arhitecturii. Arhitectul analizează fenomenul arhitectural în termenii înţelegerii perceptuale a spaţiului, şi încadrează aspectul semiologic al arhitecturii în sensul de spaţii ce comunică cu actorii sociali.

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

Patrik Schumacher a subliniat şi noul stil – parametricismul, ca fiind unul dintre stilurile de referinţă după decăderea modernismului. In acelaşi timp, a făcut referire la principiile de bază ale acestui stil: toate formele sunt armonioase (în contradicţie cu formele rigide), toate sistemele sunt bine diferenţiate (fără să le repete), toate sistemele sunt corelate (comunicarea eficientă presupune corelare).

Patrik Schumacher, Dynamic Fields: Arhitectura ca interfaţă de comunicare

Concluzia recunoscutului arhitect face referire la utilizarea tehnologiilor de modelare ce iau în considerare multipli factori de influenţă. Astfel, se impune designerilor-arhitecţi să posede instrumente puternice pentru modelarea interacţiunii utilizatorilor cu mediul înconjurător. Toate acestea pentru o eficienţă crescută a comunicării şi, prin urmare, a eficienţei în ansamblu.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0