fbpx

10 piese pentru playlist-ul de vară

Cum vine vorba clişeului, „vara şi-a intrat pe deplin în drepturi”, iar pe vreme de vacanţă, mp3 playerul sau iPod-ul – după preferinţe – se numără printre companionii de nădejde ai fiecăruia dintre noi. Aşa se face că v-am pregătit o scurtă, dar foarte eclectică listă de sugestii pentru soundtrack-ul verii, în care sper că veţi găsi ceva pe placul vostru.

Text: Anca Rotar

AudioslaveShadow on the Sun (Audioslave, 2002)

Albumul de debut al „supergrupului” Audioslave, format din Chris Cornell (Soundgarden, Temple of the Dog) şi instrumentiştii de la Rage Against the Machine, e exact genul de muzică pe care ai vrea să-l auzi dacă ai conduce vreodată prin deşertul Mojave, într-o camionetă decapotabilă. Chiar dacă asta nu face parte din planurile voastre de vacanţă, Shadow on the Sun este o piesă numai bună pentru drumurile lungi.

BeirutMount Wroclai (Idle Days) (Gulag Orkestar, 2005)

Poate părea ciudat că o trupă înfiinţată de un adolescent din Brooklyn se numeşte Beirut şi cântă o muzică inspirată de folclorul balcanic. Însă, stilul lor visător, uşor nostalgic, în acelaşi timp exuberant şi meditativ poate să înmoaie şi cele mai sceptice inimi. Mount Wroclai este un vals leneş, căruia acordeonul îi conferă un farmec aparte, iar faptul că muntele din titlu este fictiv nu face decât să aprofundeze senzaţia de reverie.

Big StarThe India Song (#1 Record, 1972)

The India Song face parte din albumul de debut al trupei lui Alex Chilton şi, de fapt, nu este un cântec despre India. Această baladă hipnotică capturează perfect starea celor care visează cu ochii deschişi la o nouă viaţă într-un loc exotic.

The CultSun King (Sonic Temple, 1989)

Iniţial un produs al peisajului post-punk britanic, trupa The Cult a devenit, în timp, unul dintre cele mai mari nume din zona de hard rock. Sonic Temple este un veritabil tur de forţă, iar piesa care deschide albumul este un imn energic şi maiestuos despre libertate şi iubire.

The CureFire in Cairo (Three Imaginary Boys, 1979)

Desigur, The Cure nu este prima trupă pe care am lua-o în considerare când vrem să alcătuim un playlist de vară. Totuşi, cu un titlu ca Fire in Cairo, această piesă nu poate decât să evoce soarele orbitor din deşert, iar tonul subtil şi fascinant trimite la elemente de realism magic: „See your head in the fading light / Through the dark your eyes shine bright / Burn like fire, burn like fire in Cairo”.

Jimi HendrixStone Free (Valleys of Neptune, 2010)

Fiecare vară are nevoie de puţin spirit Woodstock. Cunoscută, până acum, în alte variante, piesa Stone Free a fost readusă în atenţia publicului în versiune remasterizată, odată cu lansarea discului Valleys of Neptune – ce cuprindea şi materiale marca Jimi Hendrix neauzite până atunci – şi parcă sună mai bine ca oricând. (Dacă vă aşteptaţi la Purple Haze, nu fiţi dezamăgiţi, pentru că v-am pregătit o supriză).

Iron ButterflyIn-A-Gadda-Da-Vida (In-A-Gadda-Da-Vida, 1968)

In-A-Gadda-Da-Vida face parte dintre piesele de rezistenţă ale curentului acid rock. Dacă e să credem legenda, ea trebuia să se numească In the Garden of Eden, însă vocalistul şi organistul Doug Ingle, intoxicat fiind cu ocazia unor repetiţii, s-a cam bâlbâit şi a reuşit să producă titlul cu care piesa a intrat în istorie. Versiunea originală durează peste 17 minute şi, dacă vi se pare prea mult, puteţi oricând apela la varianta single, de aproximativ 3 minute.

Kula Shaker Hey Dude (K, 1996)

Prin ’96 – ’97, trupa Kula Shaker făcea o figură aparte în cadrul fenomenului BritPop, aducând prin topuri un imn religios indian dedicat zeului Govinda, avatar al lui Krishna. Nu este vorba, desigur, de piesa de faţă, însă ea iese în evidenţă printr-un sound energic, rapid şi versuri care ne îndeamnă „Smell the rose, the sweet, sweet rose / That grows on castle walls in heaven”. O adevărată experienţă psihedelică.

Noir DésirLe Vent Nous Portera (Des Visages, Des Figures, 2001)

În ciuda istoriei la fel de negre pe cum îi este numele, Noir Désir rămâne printre puţinele trupe franceze care au reuşit să se afirme în afara Hexagonului. Le Vent Nous Portera este una dintre piesele mai relaxate ale grupului şi este numai bună de ascultat pentru cei care pleacă în vacanţă fără niciun plan, lăsându-se în voia drumului. Sau a vântului.

WingerPurple Haze (Winger, 1988)

Aici am trişat puţin. Purple Haze merită, fără îndoială, un loc pe această listă, însă deja v-am recomandat o piesă semnată Jimi Hendrix. Ca să nu o exclud de tot, am ales o versiune cover. Trupa Winger, prezenţă aparte în cadrul aşa-zisului curent „hair metal” din anii ’80, cu un stil nu-chiar-glam-rock şi nici-chiar-rock-progresiv, oferă o variantă surprinzătoare şi exuberantă a unei piese legendare. Pentru că şi legendele mai trebuie să fie rescrise, din când în când.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0