fbpx

#180 octombrie-noiembrie Muzee

Vorbim depre muzee în acest număr și din dorința – mărturisită clar – că la un moment dat, după mulți ani de așteptare, vom avea în România un muzeu nou-nouț, care va fi făcut în urma unui concurs internațional de arhitectură.

Salutăm inițiativele și proiectele de consolidare și remodelare ale muzeelor noastre naționale care au reușit să obțină finanțări și sperăm că se vor încheia cu bine, la timp, în avantajul colecțiilor existente deschise altfel, în alte condiții, publicului larg.

Dacă cineva ar reuni suprafața construită desfășurată a tuturor muzeelor prezentate în conținutul acestui număr la rubrica dosar, ar fi surprins că poate să acopere o întindere de peste 10 hectare. Este echivalentul unui fel de oraș al artei care își pune împreună muzee construite acum, extinse sau transformate din clădiri cu funcții industriale pe care vă invităm să-l vizitați imaginar răsfoind paginile numărului 180 al igloo.

MOCAA – Zeitz Museum of Contemporary Art Africa un siloz convertit pentru artă

Amplasament: Cape Town, V & A Waterfront, Africa de Sud

Proiect de arhitectură: Heatherwick Studio

Intervenția arhitecturală a biroului londonez de arhitectură e o conversie a Complexului Silozurilor de Cereale, o clădire industrială din anii 1920 în care se strângea tot porumbul din Africa de Sud, care a ieșit din uz încă din anul 1990.

142

 

Long Museum West Bund

 Adresă: No. 3398, Longteng Avenue, Xuhui District, Shanghai, China

Proiect de architectură: Atelier Deshaus

Inițial un doc de descărcare a cărbunelui, West Bund din Shanghai a devenit un spațiu dedicat artei.

146

Louvre Abu Dhabi, o constelație de artă

Amplasament: Ile de Saadiyat, Abou Dabi Saadiyat Island, Abu Dhabi

Proiect de arhitectură: Ateliers Jean Nouvel; Arhitect Partener: Hala Warde (HW architecture – Paris, FR)

Muzeul din Abu Dhabi, chiar dacă se numește „Louvre”, se îndepărtează angajat de pericolul francizei, asumându-și nu doar curatorial, ci și arhitectural adevărul că aparține unei țări, istoriei, culturii și geografiei sale.

 

154

Am adăugat la rubrică o chestionare critică a muzeificării centrelor orașelor și o colecție frumoasă, la city plus, de orașe-festival, locuri urbane-galerie care își întâmpină și mențin interesul vizitatorilor.

44

 

Proiectele din România reprezintă cele mai noi imobile inaugurate în peisajul arhitecturii noastre contemporane, aflat în decantare calitativă. Veți găsi clădiri de birouri, locuințe colective și individuale și câteva interioare de apartamente sau chiar restaurante.

 

Retro cortină business. Casa Oromolu

Adresa: Bd. Aviatorilor nr. 8

Autor arhitectură: DSBA (proiectant general)

Intervenția arhitecturală propusă de echipa de arhitecți de la DSBA creează o retro cortină de business pentru monumentul istoric clasat – Casa Oromolu.

76

 

Secretul deschis al unei case. Casa Cămărășescu

Autor: Prodid

Casa Cămărășescu, construită de arhitectul Paul Smărăndescu, este un monument istoric clasa B, situat într-un cartier rezidențial din București. Proprietarul a ales foarte inspirat serviciile de proiectare ale domnului arhitect Șerban Sturdza pentru a conferi casei frumusețea de altădată și un confort contemporan.

100

 

La Liman. Cronica unei amenajări anunțate

Proiect arhitectură și structură: igloo architecture

Adresă: str. Portului nr. 28A, Tulcea

La Liman este un restaurant situat pe malul Dunării, într-un oraș tipic dobrogean, cu mai toate etniile reprezentate, într-un loc de tranzit (autogară) către destinații dobrogene, naționale sau internaționale, atât pe apă (pe faleză), cât și pe uscat, pe roți sau pe șine (mai e și lângă gară).

untitled

Geometrie ludică, multicolor

Adresa: b-dul Timișoara nr. 26, Plaza România, București

Autor: NBC Arhitect

Emblematic pentru întregul concept al amenajării este volumul roșu multifațetat prezent la recepție, care delimitează zona publică și sălile de întâlniri de celelalte spații.

110

Resto Aperto – deschidere, eleganță, minimalism

Adresă: Calea Vitan 55-59, București

Autor: PickTwo Studio

Resto Aperto se consideră cel mai „deschis” restaurant bucureștean grație ideii centrale a conceptului de amenajare: transparența.

 

130

 

Designul aduce în acest număr exemple de reutilizare a materialelor.

162

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0