fbpx

20 de containere sau liniștea oceanului – Birouri Therme București

Deschis de puțină vreme, Therme București a devenit deja o destinație de weekend pe care igloo a prezentat-o, in extenso, în numărul 170, cu tema de dosar „material – imaterial”.

Dezvăluim în acest număr partea mai puțin cunoscută a marelui ansamblu de loisir din Nordul Bucureștiului, anume birourile. Ele adăpostesc arii de lucru modulare, săli de meeting, o bucătărie și grupuri sanitare pentru un total de 25 de angajați, într-o suprafață de 300 mp. Ceea ce aduce însă special proiectul de arhitectură realizat de echipa Therme București este utilizarea inedită a 20 de containere Ethnic Standard demontabile.

Spațiul configurat împrejurul unei grădini interioare beneficiază și de o terasă, iar alcătuirea propusă este un gest deliberat de a crea locuri într-un teren vast.

Caracteristica ambientală este deschiderea spre exterior și conectarea la natură. Vitraje mari dizolvă limita dintre interior și exterior. Materialele la care face apel proiectul acoperă cu abilitate contemporană structura metalică de container cu panouri isopan, sticlă termorezistentă și ardezie. Tonul cromatic general în exterior este un antracit, iar riflaje de stejar masiv ritmează vertical și luminos fațadele. Pavajul gri ocru din care sunt decupate grădinile oferă domesticitate spațiului, făcând apropierea de birouri un drum spre acasă.

Într-o discuție cu Patricia Popescu, arhitect al echipei Therme București, am aflat cât de bine este folosit spațiul. Din clipa în care s-au mutat în aceste spații de lucru, fiecare dintre membrii echipei au simțit o evidentă schimbare de ritm și, de fapt,, un timp trăit altfel.

Conectarea la natură printr-un peisaj deschis, intimitatea curții birourilor protejată de un mic dâmb, nu mai înalt de 2,5 metri și folosirea din abundență a lemnului de stejar masiv (inclusiv în placarea anumitor arii ale plafonului) creează un ambient cald, luminos și plin de armonie. Fixate un timp în zona Therme, containerele demontabile și, deci, efemere alcătuiesc un spațiu a cărui liniște evocă oceanul.
____________

PROIECT: Clădire Birouri Therme Nord București, parter
ADRESĂ: Calea București, nr. 1K, Balotești, Ilfov
SUPRAFAȚA TERENULUI: 119 000 mp
SUPRAFAȚA DESFĂȘURATĂ: 299 mp
PROIECT ARHITECTURĂ: Therme Team, arh. Patricia Popescu, Stelian Iacob
STRUCTURĂ: ing. Florin Blanaru
INSTALAȚII: ing. Bogdan Corbeanu
ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Marko Schwamberger / Marko’s Green
FINALIZAT: 2018

Articol apărut în igloo #185_Smart Cities / aug-sept 2018

igloo_185-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0