fbpx

4 întrebări, 5 cafegii

Aici, la Porțile Orientului, se bea cafea (din turcescul kahve) de aproape 400 de ani. Prima atestare a termenului pare să-i aparțină cronicarului Ion Neculce, în O samă de cuvinte, iar prima cafenea din București, turcească și ea, se deschide la 1667. Astăzi bem din zbor cafea de specialitate din Ethiopia, Tanzania, Burundi sau Kenya, în coffee shop-uri animate de o tânără generație de pasionați ai cafelei. Pentru ei, dar tot mai mult și pentru publicul larg, cafeaua deschide noi dimensiuni ale (cultivării) gustului. 5 connaisseuri ne-au împărtășit din preferințele și „reflexele” lor într-ale cafelei.

stm-4-copy

Vlad Buda • Steam

Cafeaua favorită: Cea mai proaspătă cafea este mereu cafeaua mea favorită, în funcție de sezon îmi place să mă bucur de ce este fresh și îmi place să aștept sezonul următor pentru a savura o cafea din Panama, spre exemplu: este ca și o relație de prietenie; e bine să petreci mult timp cu cineva, dar e bine să faci și pauze 🙂 La fel e și cu cafeaua.

Rețeta preferată: Și acasă, dar și la cafenea prefer mereu cafeaua la filtru, V60 cred că prepar cel mai des, mă ajută să scot în evidență notele clare ale cafelei și să fiu consistent în preparare.

Unde-ți bei cafeaua în București când nu ești la Steam: Foarte rar ajung să beau cafeaua în alte părți în afară de Steam, dar de cele mai multe ori merg acolo unde sunt primit cu căldură. Nu merg să studiez cafeaua în alte părți, ci pur și simplu să mă bucur de timpul liber și de companie; așadar mă duc la dragul meu prieten Ion, la Two Minutes, sau la Origo: sunt locurile în care știu că nu voi întâlni oameni aroganți care „știu totul despre cafea” și voi fi întâmpinat ca oaspete, nu ca specialist în cafea. Este destul de greu să te duci în cafenele când ești din domeniu, deoarece oamenii încep să șteargă espressorul, să facă curat și să își pună șorțul pe ei când mă văd în cafenea – eu vreau doar să fiu tratat normal 🙂

Ce merge lângă o cafea bună: Depinde de dispoziție, un pahar cu apă cu siguranță. O companie bună în cazul în care sunt pus pe vorbă, muzică relaxantă în cazul în care nu am chef să interacționez.

t-zero_opening_romulus-70-copy

Ciprian Cosma • T-Zero

Cafeaua favorită: Îmi place toată cafeaua, dar preferata mea rămâne Ethiopia. O prefer procesată natural, prăjita nu foarte tare, să fie citrică, florală și dulce la gust.

Rețeta preferată: Espresso, foarte rar cu lapte (dar din când în când merge și un cappuccino).

Unde-ți bei cafeaua în București când nu ești la T Zero: Sunt foarte multe locuri în București, dar preferatul meu este Two Minutes.

Ce merge lângă o cafea bună: Pe lângă o cafea bună merge, bineînțeles, o altă cafea bună! :)) Sau un pahar de vin alb.

coffee_bob

Alexandru Niculae • Bob Coffee Lab

Cafeaua favorită: În momentul de față, cafeaua mea favorită este Bolivia Manco Kapak. Procesarea ei este una foarte specială. Ne oferă gusturi exotice, mango, papaya.

Rețeta preferată: Pot spune că prefer cafeaua făcută la V60, metoda alternativă de preparare a cafelei filtrate. Îți oferă claritate și notele cafelei sunt foarte bine evidențiate. Însă nu am doar o rețetă, ci tot timpul dezvoltăm rețete noi pentru a scoate în evidență mult mai bine gustul cafelei.

Unde-ți bei cafeaua în București când nu ești la Bob Coffee Lab: La Bandit. Cosmin este prietenul nostru, dar este și unul dintre cei mai buni baristas de la noi din țară.

Ce merge lângă o cafea bună: Păi depinde ce chef ai în momentul acela. Nu cred în acest food pairing cu cafelele de specialitate. Sunt atât de multe cafele, încât nu poți schimba mereu meniul.

orygyns

Cosmin Preda • ORYGYNS

Cafeaua favorită: Aproape orice cafea Single Origin din Ethiopia, pentru că oferă un mix de note deosebit, care, împreună cu un grad mediu spre ridicat de aciditate, îi dă un caracter unic.

Rețeta preferată: Espresso.

Unde-ți bei cafeaua în București când nu ești la ORYGYNS: În ultimele luni nu am mai vizitat nici un alt coffee shop; dacă nu reușesc să ajung la ORYGYNS dimineața, nu beau cafea în ziua respectivă.

Ce merge lângă o cafea bună: Nimic care să îi altereze gustul, un pahar cu apă sau o altă cafea bună.

??????????????????????

Mihai Panfil • Origo

Cafeaua favorită: Am în memorie tot timpul grila de evaluare din competițiile de cafea și îmi este imposibil să uit de ea atunci când degust cafele. Ce i-aș spune unui degustător să urmărească în ceașcă: o extracție echilibrată, cu corpolență ridicată, în care aciditatea pune în valoare dulceața și în care poate identifica ușor cel puțin o notă distinctivă, care-i lasă în memorie un post-gust clar.

Rețeta favorită: În fiecare zi testez rețeta de espresso și brew în coffee shop.

Unde-ți bei cafeaua în București când nu ești la Origo: Atunci când nu sunt la Origo, pornesc cu bicicleta într-un tur al tuturor cafenelelor de specialitate. E cea mai frumoasă activitate pentru a-ți petrece timpul liber în București.

Ce merge lângă o cafea bună: Pentru mine, tot timpul o a doua cafea. Dacă prima e espresso, a doua e sigur un brew. Un barista s-ar lasa tentat de: un desert crocant, nu foarte dulce sau un chec ori o tartă, dar deloc pufoase, ci consistente.

Descoperă materialul complet despre cafea în Banchiza Urbană 9
bu_9facebook-profile-pic

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0