fbpx

44. Locuinţe sociale în Tauste, Spania

Text: Anca Rotar
Foto: Mágen Arquitectos

Rezultat al unei analize atente a relaţiei dintre spaţiu public şi spaţiu privat, proiectul este foarte bine ancorat în context, oferind atât condiţii optime de locuire, cât şi generoase zone de socializare.

Clădirea este situată la limita sudică a micului oraş spaniol Tauste, din apropiere de Zaragoza. La nivel formal, proiectul evită dialogul direct cu structurile din imediata sa vecinătate. Astfel, ea este delimitată, la nord, de un spaţiu verde, la sud, de o altă serie de clădiri rezidenţiale, la est, de o zonă industrială şi la vest, de şoseaua de acces dinspre Zaragoza şi de centrul sportiv municipal. La interior, spaţiile comune sunt puse în relaţie cu aceste vecinătăţi, realizându-se, astfel, o integrare desăvârşită în sit.

44. Locuinţe sociale în Tauste, Spania

În elaborarea proiectului, arhitecţii au fost nevoiţi să ţină seama de două constrângeri majore. În primul rând, parcarea trebuia amenajată la demisol, acesta având aceleaşi dimensiuni ca şi celelalte nivele, pentru a nu reduce suprafaţa spaţiului public. De asemenea, pe faţada de nord s-a cerut eliberarea unui spaţiu de dimensiuni mari, pentru amenajarea unei verande, ce asigură, acum, legătura dintre interior şi zona verde. Această deschidere, căreia i se adaugă şi cele de pe faţadele de vest şi sud, joacă un rol important în ordonarea spaţiului interior al clădirii şi punerea în relaţie a acesteia cu vegetaţia şi mobilierul urban din apropiere.

44. Locuinţe sociale în Tauste, Spania

Mai mult, proiectul a trebuit să fie adaptat atât topografiei sitului, ce prezintă o pantă accentuată, cât şi limitărilor de natură programatică şi economică, specifice în cazul locuinţelor sociale. Prin urmare, nevoia de economisire a mijloacelor, vizibilă în alegerea materialelor şi tehnicilor utilizate, a devenit un argument de natură formală, transpus într-un limbaj abstract. Acesta constă într-un joc de dungi albe şi negre, dispuse orizontal, ce conferă ansamblului o notă de dinamism.

La interior, patru nuclee de circulaţie asigură accesul în apartamente, acestea fiind grupate câte trei pe etaj. Loggia centrală a fost placată cu piatră de calcar şi a beneficiat de un tratament deosebit. Fiind vorba de un spaţiu exterior de calitate, ea a fost integrată în mod oficial în reţeaua de străzi şi pieţe din Tauste, într-un gest de recunoaştere a reuşitei proiectului şi a dimensiunii sale umane.

44. Locuinţe sociale în Tauste, Spania

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0