fbpx

5 filme de văzut la Les Films de Cannes à Bucarest 13

TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: Les Films de Cannes à Bucarest

Cea mai mare bucurie a lunii octombrie se numește Les Films de Cannes à Bucarest și ne invită în sălile de cinema bucureștene (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie)  între 21 și 30 octombrie. Les Films ne-a obișnuit cu coada de festival și cu festin cinematografic grație căruia putem vedea, în premieră, filme premiate în anul respectiv la Festivalul de Film de la Cannes. De la această a 13-a ediție nu lipsesc nici avanpremierele toamnei, retrospectivele (Pasolini, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Arnaud Desplechin) și nici invitații speciali: Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Thomas Salvador, Tarik Saleh și Stéphane Brizé. În continuare, lista celor 5 filme pe care nu am vrea să le ratăm la ediția din acest an.
Foto: The Beasts

1. Cu numele regizorului spaniol Rodrigo Sorogoyen sunteți probabil familiarizați din 2014, când câștiga Trofeul Transilvania la TIFF cu filmul „Stockholm”. De atunci au urmat mai multe producții demne de pus pe lista oricărui cinefil iar acum avem ocazia de a-i descoperi cel mai recent film, „The Beasts” („As bestas”), un thriller plasat în Galicia.

2. Abia așteptăm să vedem „Metronom”, filmul lui Alexandru Belc care a fost distins cu premiul pentru Cea mai bună regie a secțiunii Un Certain Regard. Ne vom întoarce în timp, în 1972, pentru a descoperi istoria unor adolescenți care visau la iubire și libertate.

Foto: Triangle of Sadness

3. Un alt regizor care nu mai are nevoie de nicio introducere este suedezul Ruben Östlund care câștigă cel de-al doilea Palme d’Or la Cannes (primul pentru „The Square”) cu „Triangle of Sadness”, – povestea unor influenceri invitați într-o croazieră, construită cu specificul său umor ironic.

Foto: Decision to leave

4. „Decision to leave” (r. Park Chan-Wook) este numele filmului coreean care a câștigat Premiul pentru cea mai bună regie în 2022. Rezolvarea unei crime duce la iubire iar din acest punct orice este posibil.

5. Adăugăm pe listă un film-documentar dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori de muzică de film din toate timpurile, Ennio Morricone. Documentarul „Ennio” este regizat de Giuseppe Tornatore și a fost prezentat la festivalul de la Veneția, în afara competiției.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0