fbpx

5 filme design de văzut într-o săptămână

Ne aflăm, teoretic, în cea din urmă săptămână a izolării. Despre ce și cum s-a schimbat și se va schimba, vom afla treptat, pe măsură ce transformarea va ieși la suprafață în forme pe care probabil nici nu le bănuim.

Până atunci însă, ni se așterne în față o nouă săptămână de izolare, cu tot arsenalul ei de ritualuri. Și cum inspirația poate veni de oriunde, iată o scurtă listă de filme mai vechi și mai noi în care arhitectura, designul, în multiplele sale variante, și peisagistica sunt, pe cât de încântătoare vizual, pe atât de generatoare de idei.

Așadar, în ordinea apariției pe marile ecrane:

Rear Window, r. Alfred Hitchcock (1954)
În caz că nu l-ați văzut până acum, e filmul perfect al izolării. Imobilizat și izolat în apartamentul său, fotograful Jeff (James Stewart) începe să își spioneze vecinii de bloc, mai întâi din plictiseală, apoi, tot mai atent, grație unui binoclu. Suspansului și construcței impecabile marca Hitchcock li se adaugă un fashion design iconic – și nu la pijamalele lui Stewart mă refer, ci la rochiile purtate de Grace Kelly.

Belle époque, r. Fernando Trueba (1992)
Un elogiu adus frumuseții, dar și satirei în toate ipostazele sale, filmul este plasat în anii de dinaintea Războiului Civil spaniol, când tânărul Fernando dezertează din armată și ajunge să găsească paradisiac refugiu în superba vilă a lui Manolo. Casa și grădina (deși plasat în Spania, filmul s-a turnat în Portugalia!) sunt imposibil de neremarcat în mijlocul tumultoaselor aventuri pe care Fernando le trăiește în compania celor patru fete ale gazdei sale: Clara, Violeta, Rocio și Luz (o foarte tânără Penelope Cruz).

A Single Man, r. Tom Ford (2009)
Estetic prin definiție, filmul a marcat debutul regizoral al fashion designerului Tom Ford și i-a adus lui Colin Firth un premiu la Festivalul de la Veneția. Drama profesorului universitar George Falconer se consumă în interioare atent creionate și în alegeri vestimentare impecabile. Multe dintre scenele de interior au fost filmate într-o casă modernistă din California, proiect semnat de arhitectul John Lautner.

Phantom Thread, r. Paul Thomas Anderson (2017)
Londra anilor ’50. Casa excentricului fashion designer Reynolds Woodcock devine prilej de desfășurare a unei lumi obsesive, învăluite și croite în valuri de mătase și ață. Cu muze, costume impecabile și Daniel Day-Lewis în ultimul rol înainte de retragere.

Parasite, r. Bong Joon Ho (2019)
Câștigător de Palme d’Or și Oscar, filmul suprapune povestea a două familii din clase sociale diferite și este impresionant din multe puncte de vedere. Unul este cel al casei familiei bogate, care atrage irezistibil în paradigma unui minimalism contemporan. Cu atât mai impresionant este faptul că vorbim în exclusivitate despre set design conceput de către designerul Lee Ha Jun după o schiță trasată de regizor.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0