fbpx

5 interaxe și 8 travee – Ambasada Kuwaitului

La intersecția bulevardelor Mircea Eliade și Primăverii, o construcție elegantă și albă ne captează atenția prin discreție și coerență. Un regim de înățime mic, P + 3 și 4 retras, este subtil configurat astfel încât să confere clădirii o incredibilă demnitate și contemporaneitate.

Echipa de proiectare Westfourth, coordonată de arhitectul Vlad Arsene, a propus pentru imobilul Ambasadei Kuwaitului în România un bloc prismatic, foarte elegant și riguros compus. Un gest arhitectural care denotă o clădire reprezentativă și o monumentalitate bine temperată, actuală.

Partiul arhitectural distribuie în plan, pe fețele opuse și  lungi ale prismei drepte, cinci interaxe și opt travee, iar pe latura scurtă patru interaxe, cel median fiind și locul circulației centrale. Două ascensoare și o scară desprinsă de pereții  laterali în două rampe elicoidale, simetrice, definesc identitatea spațială a nodului central.

Plan parter

Plan parter

Parterul este permeabil publicului, iar nivelele superioare conțin birourile ambasadei.

La o plimbare pe bulevard, observăm cum primul contact cu ansamblul, respectiv împrejmuirea din panouri de corten nu este o imagine singulară, ci se transformă într-un trafor subtil dozat, prezent în parapeții balcoanelor și în elementele care acoperă suprafețele vitrate, creând nu doar un filtru al pri­virii, ci și o exostructură. O mashrabiya? Poate însă panourile metalice din corten care înveșmântează întreg ansamblul sunt mai degrabă rezultatul căutării unui element arhitectural, parte din limbaj, interpretat inteligent, într-o cheie de lectură contemporană.

arsene4

Cele opt travee cu goluri în arcade suave, însă pronunțat  elansate vertical, amintesc de fluiditatea telumului, de atmosfera corturilor și trimit empatic spre deșert, poate chiar spre Kuwait.

Tema traforului este prezentă și în panourile de piatră, iar un întreg parietal interior, care se dezvăluie privirii pe dublă înălțime, își exprimă identitatea morfologică prin fine perforații orizontale cu capetele semicirculare.

arsene5

Accesul principal se realizează din B-dul Eliade, iar intrarea în parcarea din subsol este accesibilă din B-dul Primăverii.

PROIECT: Ambasada statului Kuwait din România; ADRESĂ: Strada Ion Mincu 11, București; regim de înălțime: 2S+P+3E, 4R; suprafața construită desfășurată: 4 000 mp; ARHITECTURĂ: Westfourth Architecture; AUTOR: arh. Vladimir Arsene; COAUTORI: arh. Călin NEGOESCU, arh. Silviu ChIȚU, arh. Ioana TĂNĂSIE, arh. Tiberius TUDOR, arh. Mihaela VASILESCU, arh. Ștefan CĂTĂLIN; FINALIZAT: 2019

Proiect prezentat în igloo #193_Big City Lights

igloo_193-shop

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0