fbpx

Expoziţia „12 Campus du 21e siécle”

Text + Foto: Loredana Brumă

Expoziţia, inaugurată de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, pe 28 octombrie, a fost deschisă, la Cité Chaillot, până pe 6 decembrie şi a avut ca scop prezentarea proiectelor de reabilitare pentru 12 campusuri universitare.

Operaţiunea Campus este un plan de mare anvergură, lansat la începutul anului 2008, urmare a creşterii continue a numărului de studenţi, degradarea imobilelor şi inadecvarea lor la noile cerinţe de studiu. Demersul implică investiţii de 5 miliarde de euro, în reabilitarea a 12 campusuri universitare. Acestea vor reprezenta cartea de vizită a Franţei, în demersul de creştere a atractivităţii şi influenţei şcolii franceze, la nivel global. Lucrările demarate vor afecta 46 de universităţi, 40 de şcoli şi instituţii de cercetare şi 760 000 de studenţi.

Expoziţia

Locaţiile au fost selectate de un juriu internaţional, în funcţie de mai multe criterii: ambiţia ştiinţifică şi pedagogică a proiectului, necesitatea intervenţiei într-un timp cât mai scurt şi capacitatea de optimizare a patrimoniului imobiliar, gradul de creştere a calităţii locuirii în campus, modul de inserare a proiectului într-un context regional socio-economic, precum şi caracterul structurant şi dinamizant pentru teritoriu. De asemenea, proiectele vor constitui modele de dezvoltare durabilă, accesibilitate pentru persoane cu handicap şi integrare a noilor tehnologii în domeniu.

Dincolo de acest aspect, principalul obiectiv este transformarea universităţilor într-un mediu de viaţă cât mai plăcut şi competitiv, pentru a servi cât mai bine schimbului de experienţe între studenţi, cercetători, cadre didactice, antreprenori şi comunităţilor universitare.

Expoziţia

Cele 12 proiecte sunt redate, în cadrul expoziţiei, printr-o scenografie a arhitectului Jean – Cristophe Quinton şi implică animaţii tridimensionale, scheme de amenajare, planuri, perspective, machete şi interviuri.

Locaţiile în cauză sunt AIX-MARSEILLE UNIVERSITÉ, UNIVERSITÉ DE BORDEAUX, CAMPUS CONDORCET, GRENOBLE UNIVERSITÉ DE L’INNOVATION, CAMPUS GRAND LILLE, CAMPUS LORRAIN, LYON CITE CAMPUS, UNIVERSITÉ MONTPELLIER SUD DE FRANCE, UNIVERSITÉS DE PARIS, CAMPUS DU PLATEAU DE SACLAY, UNIVERSITE DE STRASBOURG, UNIVERSITÉ DE TOULOUSE.

Mai multe detalii, despre fiecare proiect, sunt accesibile aici.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0