fbpx

Perspective nesfârșite, sustenabilitate simplă și moștenire culturală. Casa Fly, Mallorca

ARHITECTURĂ: beef architekti TEXT: Anca Rotar FOTO: Tomeu Canyellas

Nu am putea ghici că proiectul acestei locuințe ce reinterpretează în cheie contemporană arhitectura specifică din Mallorca a fost realizat, de fapt, de o echipă de arhitecți din Slovacia. Dovedind o considerație deosebită față de amplasament, aceștia au folosit tehnica tradițională locală „pedra en sec” care, în 2018, a fost inclusă de către UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Casa se află într-o relație de perfectă armonie cu arhitectura locală prin folosirea materialelor, tehnicilor și principiilor specifice zonei. Limitele dintre înăuntru și afară sunt estompate, fațada pătrunzând în mod natural în interior prin îmbinarea pietrei cu o tencuială de var tradițională pentru Mallorca, numită „estuco de cal”.  

Dincolo de calitățile estetice, fațada masivă din piatră ajută la răcorirea locuinței în timpul lunilor de vară și la menținerea căldurii în interior pe durata iernii. De altfel, casa își minimizează impactul asupra mediului prin încorporarea mai multor soluții naturale de ventilație și umbrire. În primul rând, ferestrele sunt „împinse” către interior în raport cu plăcile structurale de beton, care protejează interiorul de lumina puternică a soarelui.

ferestre-beef-casa-fly-tomeu-canyellas-04
Obloanele pliante din lemn, un alt element al caselor tradiționale din Mallorca, reprezintă, de asemenea, o metodă de a preveni supraîncălzirea. Mai mult, lamelele verticale înguste creează un blând joc de lumini și umbre în interior, reflectând atmosfera locală, în timp ce spațiile dintre ele permit circulația aerului chiar și când obloanele sunt închise. Numeroasele ferestre lasă aerul proaspăt să pătrundă în locuință și să se ridice către luminatoare, rezolvând astfel, ventilația pe orizontală și pe verticală.

Interiorul este unul aerisit, care permite mobilierului custom să iasă în evidență. Lemnul, piatra de proveniență locală și betonul sunt, și aici, principalele materiale puse în operă, fiecare având un rol bine gândit în cadrul amenajării. Riflajul din lemn din zona scării – la rândul său, cu trepte flotante din lemn – creează un sistem de axe verticale ce constituie „scheletul” casei.

Corpurile de iluminat suspendate deasupra mesei de dining, cu abajururi din ceramică, atrag atenția în mod discret și generează un punct focal în cadrul zonei deschise de zi.

Arta nu lipsește din amenajare, remarcabilă fiind o sculptură abstractă reprezentând un înger, amplasată în zona scării.
Poziționarea casei în raport cu împrejurimile generează perspective diferite pe fiecare nivel. Astfel, nivelul inferior are o conexiune vizuală directă cu marea, în timp ce dormitoarele amplasate la nivelul superior se deschid către oraș, vizibil între panta terenului și vârfurile arborilor de pin.
Nu în ultimul rând, piscina tip infinity oferă o perspectivă neîntreruptă, unde apa pare să curgă către linia orizontului și apa mării. Pe scurt, casa, în ansamblul ei, este una care le oferă locuitorilor ocazia de a experimenta numeroase momente unice.

descriere foto / copyright

PROIECT: Casa Fly; AMPLASAMENT: Mallorca, Spania; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 266,96 mp; SUPRAFAȚA BRUTĂ: 402,37 mp; SUPRAFAȚA UTILĂ: 304,42 mp; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1.150 mp; ARHITECTURĂ: beef architekti; ECHIPA: Radoslav Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič, Ján Šimko; COLABORATORI LOCALI: 3de3arquitectes; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0