fbpx

Cel de-al 22-lea Pavilion temporar al Galeriilor Serpentine din Londra va fi creat de Lina Ghotmeh

ARHITECTURĂ: Lina Ghotmeh RANDARE: © Lina Ghotmeh — Architecture Courtesy: Serpentine

Galeriile Serpentine au anunțat numele arhitectului care va crea cel de-al 22-lea Pavilion temporar. Este vorba despre Lina Ghotmeh, architect de origine libaneză, stabilit la Paris. Structura va fi inaugurată în cadrul Serpentine South în iunie 2023.

Inițiativa unică și prestigioasă a Galeriilor Serpentine de a prezenta publicului, în fiecare an, un pavilion temporar creat de arhitecți de renume sau, mai recent, de talente emergente, a fost demarată în 2021, prin pavilionul creat de Zaha Hadid. De-a lungul anilor, Pavilionul a devenit o platformă publică și artistică participativă pentru programele experimentale, interdisciplinare și comunitare ale Galeriilor.

 

În cadrul biroului său individual din Paris, Lina Ghotmeh abordează, la rândul său, proiecte interdisciplinare, la intersecția dintre arhitectură, artă și design, dintr-o perspectivă de ansamblu. Ținând cont de condițiile sociale și de mediu, și acordând o atenție deosebită materialelor folosite, proiectele sale sunt bine documentate și aprofundate în cel mai mic detaliu, inclusiv în ceea ce privește istoria și tipologia locației, precum și resursele disponibile și obiceiurile utilizatorilor.

 

Cel de-al 22-lea Pavilion al Galeriilor Serpentine va continua această practică descrisă de architect ca o „arheologie a viitorului”, prin explorarea noțiunilor de memorie, spațiu și peisaj prin intermediul unei metodologii profund personale.

 

Pavilionul intitulat À table este înzestrat cu o masă, în jurul căreia oamenii pot sta împreună într-o structură modestă, joasă, într-o atmosferă ce amintește de colibele Toguna ale poporului Dogon din Mali, Africa de Vest, concepute pentru a aduce toți membrii unei comunități împreună la discuții. Inspirat de natură și în deplină armonie cu relieful și vegetația înconjurătoare, el reprezintă un tip de arhitectură care pune în prim plan ideea de unitate și comunitate.

 

Construită din biomateriale cu emisii reduse de carbon, structura apare ca un schelet. Nervurile din lemn de proveniență sustenabilă, ce susțin un acoperiș plisat suspendat, și liniile concave ale perimetrului său sunt inspirate de formele tulpinilor și coroanelor copacilor adiacenți.

 

Deși bine integrat în context și „îmbrățișând” spațiul parcului, Pavilionul este un sistem adaptabil. El poate fi dezasamblat și reasamblat într-o locație nouă, păstrând, în același timp, memoria locului său original.

À table reprezintă o invitație la a petrece timp împreună, în același spațiu și în jurul aceleiași mese. Structura ne îndeamnă să dialogăm și să ne gândim cum am putea să ne reconectăm și să restabilim relația noastră cu natura și planeta. În vremurile schimbătoare de astăzi, acest Pavilion oferă un spațiu festiv. Lina Ghotmeh, arhitect
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0