A Chameleonic Insertion – Office Building on Matei Voievod Street

Medium-height office buildings are a sensible subject due to the specific tension between the characteristic architectural language that requires large glazed surfaces and the small volume, whose composition and morphology must somehow conciliate these extremes.

Located in Bucharest, on a street with Modernist apartment buildings from the 1960s, placed in front of an urban tissue with small and medium-sized houses, the office building designed by the architects of Artline is a chameleonic insertion. In the words of architect Radu Teacă, the building suggests “a transition (between the different characters of the street – red.) through a volume divided in two, with a sloping roof, facilitating the natural integration into the site.”

The building is accessed through a small lobby that includes the reception, elevator and stairs.

Section
Section

Through a clever architectural decision, the building has a structural opening of about 9 m that completely frees the plan from any support element, generating flexibility.

The building exterior has ventilated lateral brick walls, and the greige ceramic blocks that give the ensemble its identity are sustained by zinc-coated steel clamps, fixed inside the thin reinforced concrete walls.

teaca3-1400x934

The façades are divided into horizontal strips through windows of different lengths, placed in a homogeneous manner. The building skin is, nevertheless, characterized by full, massive areas. The blind wall was treated like the fourth façade and is, in its turn, brick clad. Along this façade, the light gets in through plate glass slit windows.

The building volumes meet and articulate each other near an exterior terrace placed on the third floor, meant for employee recreation. The fourth floor contains an apartment, whose outline is visible through the presence of laminated wood beams, which also mark the office spaces at the back of the building.

teaca4

Besides the technical spaces, the basement also contains a showroom that opens unto a fully glazed courtyard that amplifies the space.

PROJECT: Office building on Matei Voievod Street; Location: 100 Matei Voievod Street, sector 2, Bucharest; Built Area: 375.4 m2Total built area: 1,899.8 m2; Architecture: Artline; Author: arch. Radu Teacă; Collaborating Architects:  Péter Marx, Raluca Velescu, Otilia Călin, Alex Pintea, Andrada Tărău, Pietro Dorissa, Ștefan Farmazon, Corina Nicola; Resistance Structure: ing. Cristian Năstase, Concept Structure; Installations: PROMTEH; Structure and Ventilated Brick Façades Builder: Parauanu & Tudor Construcții; COMPLETED: 2019

Project featured in igloo #193_Big City Lights

igloo_193-shop-1-234x300