fbpx

A≤40: LAMA Arhitectura

Susţinem şi promovăm iniţiativele de calitate şi arhitectura de valoare,  cu atât mai mult atunci când acestea vin din partea arhitecţilor tineri, cei care, împreună, pot produce o schimbare, cel puţin, de atitudine. Birourile selectate în rubrica A ≤ 40 au în comun nu numai vârsta asociaţilor/fondatorilor (sub 40 de ani), ci şi preocuparea pentru aspecte problematice ale arhitecturii actuale,  în acord cu ceea ce se întâmplă la nivel internaţional.

În numărul actual al igloo aflăm de la Dan Enache şi Călin Radu despre pasiunea coincidentală pentru un demers de proiectare onest formulat, bine chestionat, cu un interes pentru arhitectura sinceră şi cu o determinare substanţială în favoarea intervenţiilor de calitate care a dus la formarea biroului de arhitectură LAMA Arhitectura din care mai fac parte Alice Ioniţă şi Andrei Alexa.

Ce înseamnă LAMA astăzi? Ce doriți să schimbați prin architectural sharpness în România sau în atitudinea față de acest domeniu?
Din fericire, LAMA Arhitectura încă înseamnă ce a însemnat în momentul în care am început împreună acest drum: modul în care putem să ne exprimăm crezul cu privire la arhitectură, o echipă centrată pe rezultatul final al demersului arhitectural. Nu ne-am propus să schimbăm lumea, dar ne bucurăm când munca noastră reușește să îmbunătățească contextul.

 

Când a luat naștere biroul vostru? Cum a crescut?
Biroul a fost înființat în 2006. Totul a evoluat organic, de la un proiect la altul, lucrurile au curs în direcția bună și munca noastră a început să fie apreciată și solicitată din ce în ce mai des. Acest lucru îți oferă un avantaj și libertate de exprimare. Situația nu a fost așa de la început, chiar mai glumim când ne aducem aminte că o bună perioadă, prin 2011-2012, ne petreceam mai mult timp meșterind la biciclete decât făcând proiectare. Astăzi, după 9 ani în care portofoliul nostru a prins contur, lucrurile sunt diferite, dar identice într-un fel, suntem în același punct pe spirală, însă poate puțin mai sus și sperăm să evoluăm în continuare.

Ce transmiteți mediului profesional, clienților, publicului larg?
Este important să dezvolți proiecte în care crezi, chiar dacă asta te încurcă pe moment sau nu este profitabil financiar. Dialogul nostru cu lumea are la bază proiectele noastre, în ele ne investim energia până le ducem la capăt. Încercăm să le protejăm și să le implementăm într-o formă cât mai pură și apropiată de conceptul care le-a generat. Din acest punct, nu mai avem controlul mesajului transmis, fiecare înțelege ce vrea din ce am încercat să facem. Dacă totuși ar trebui să verbalizăm un mesaj, acesta se referă cu siguranță la puterea simplității.

 

Proiectele voastre inovează în domeniul rezidențial şi cel al serviciilor şi se disting, poate, prin linia LAMA, adică spaţii conviviale, justă măsură, geometrii simple, culori fin integrate în contex sau ambient. Cum mențineți această „linie”?
Rezultatul final al unui proiect este direct legat de gândirea care l-a generat, de modul în care a fost implementat, de oamenii care au făcut producția, de tipologia programului arhitectural. Când acest mix de factori rămâne constant, iar legătura cu ceea ce înseamnă contextul rămâne prioritară, rezultatul obținut tinde să se situeze într-o zonă specifică, reprezentativă atât pentru noi, cât și pentru cerințele temei. Tocmai pentru că beneficiarii noștri ne solicită pentru ceea ce facem, iar noi încercăm să facem cât mai mult din lucrurile în care credem, cercul se închide și de aici rezultatul consecvent.

Cum ați defini voi înșivă linia LAMA?
O întrebare dificilă, asta pentru că, dacă ai definit ceva, l-ai închis, l-ai limitat, i-ai tăiat din start șansele de a se transforma în ceva mai bun. Ne place să ajungem la rezultate firești, care să aparțină locului pentru care au fost gândite. În momentul în care nu mai putem să eliminăm nimic și tot ce am propus are un scop în ansamblul final, atunci știm că un proiect LAMA este gata.

 

Ce vă motivează?
Este complicat să îți păstrezi motivația odată cu trecerea timpului și cu frecușul specific meseriei, dar nu încetăm să fim animați de procesul de metamorfozare a ideilor în spații palpabile.

Ce sfaturi puteți da unui proaspăt absolvent?
Arhitectul trebuie să își găsească propria cale, noi am găsit-o într-o echipă. Un lucru pe care îl împărtășim și care sigur ajută întotdeauna este onestitatea. Și să oferi înainte de a cere.

Un model? Ce admirați? Către ce tindeți?
Natura are întotdeauna răspunsul.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0