fbpx


White November igloo

(A)casă pe strada Bucegi

„Acasă” presupune mai mult decât o simplă clădire; defineşte acel loc, acea asociere de spaţii construite în care te simţi bine şi te întorci cu plăcere, în care te retragi de câte ori ai nevoie, pentru a te regăsi sau a te reinventa, în care petreci cele mai intime momente alături de familie şi persoane dragi.

Text: Laura Liţcanu
Foto: Cosmin Dragomir

Locuinţa individuală de pe strada Bucegi din Bucureşti, realizată de echipa Graphic Studio, a fost nominalizată la Anuala de Arhitectură din acest an, motivele fiind lesne de înţeles atunci când privim imaginile ce descriu proiectul. Pe un teren de 400 mp, încadrat de două calcane, cu deschiderea la stradă de doar 9 metri, arhitecţii au reuşit să exprime volumetric aşteptările beneficiarilor (o familie tânără, cu doi copii mici) de la „acasă”: spaţii generoase, luminoase, contemporane. Limbajul arhitectural modern preferat de aceştia s-a pliat perfect pe stilul deja consacrat al biroului de arhitectură, iar comunicarea arhitect-client s-a stabilit astfel mult mai uşor de la început.

[foto]

Constrângerile impuse de necesitatea alipirii la cele două calcane laterale au condus la apariţia unei curţi interioare, menită să creeze o legătură între încăperile mediane şi un spaţiu exterior intim, dar şi să faciliteze pătrunderea luminii la interior. Astfel s-au conturat două volume de înălţimi diferite, condiţionate de reglementări urbanistice (S+P+2 etaje în faţă şi S+P+1 etaj în spate), articulate de un corp aproape complet vitrat ce adăposteşte circulaţia orizontală (culoar deschis de trecere) şi pe cea verticală (scara). Privită din stradă, casa pare că îşi foloseşte „membrana” exterioară pentru a delimita spaţii mai intime, ferite de ochii trecătorilor: parterul este retras, balconul se transformă în logie, parapeţii sunt plini, suprafeţele vitrate mai mici şi mai puţine. Aproape că poţi vedea modul protector în care parapetul de la etajul al doilea se înalţă, se întoarce mai apoi sub forma unei plăci de beton pentru a acoperi aproape în totalitate terasa, închizând totodată un volum clar, geometric. Senzaţia este cu totul alta dacă ajungi în curtea interioară sau în cea din spate: vitrajele acoperă zone mai mari, parapeţii sunt realizaţi din sticlă, terasele nu mai sunt acoperite. Printr-o serie de filtre intermediare transparente, s-a creat o legătură vizuală între stradă şi curtea din spate, fără a diminua intimitatea acestui spaţiu. Pentru a detaşa spaţiul privat de cel public, clădirea este ridicată de la nivelul terenului prin intermediul unor seturi de trepte, care preiau şi diferenţele de cotă de pe lungimea lotului.

[foto]

Rezolvarea partiului cu o zonă centrală a curţii interioare şi a unor spaţii deschise pe mai multe niveluri (scara, spaţiul de zi din faţa şemineului), în jurul cărora gravitează toate celelalte încăperi, anulează perceperea casei ca un volum lung şi îngust. Cu o suprafaţă desfăşurată de 590 mp, locuinţa adăposteşte în volumul dinspre stradă un birou cu grup sanitar la parter, dormitoarele copiilor cu baie şi logie la primul etaj, iar la etajul al doilea un alt dormitor, cu baie şi ieşire spre terasă. Livingul, spaţiul de luat masa şi dormitorul matrimonial au fost dispuse spre curtea din spate, în timp ce bucătăria închisă este poziţionată spre centrul casei, cu ieşire spre curtea interioară. La subsol se găsesc spaţii de serviciu – centrala termică, spălătoria, o cameră de depozitare şi un mic grup sanitar. Tot aici este prevăzută o altă legătură între stradă şi curtea din spate, prin intermediul rampei de acces în garaj şi al scării care iese direct în grădină.

[foto]

Placajul exterior de piatră de la nivelul parterului subliniază discret detaşarea corpului suspendat, ieşit în consolă, finisat cu tencuială albă. La interior, pereţii sunt tot albi, sporind senzaţia de luminozitate şi curăţenie, iar pardoselile sunt în cea mai mare parte din parchet de lemn masiv. Mici accente au fost realizate cu ajutorul tapetului în dormitoare sau prin placajul de piatră naturală în băi, bucătărie şi zona de acces. La exterior s-a optat pentru materiale cu aspect cât mai natural (terasele sunt acoperite cu deck, curtea intermediară este pavată cu piatră, iar cea din spate acoperită cu gazon), în timp ce în spaţiile interioare atmosfera generală de luminozitate şi confort este susţinută prin detalii elegante: nuanţe calde alese pentru parchet, piatră şi faţa interioară a tâmplăriei, plinte albe, parapeţi interiori din sticlă, materiale cu efect de oglindire, corpuri de iluminat speciale, luminat zenital.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0