fbpx

Achioté, Costa Rica, întoarcere la materialitatea naturii

ARHITECTURĂ & DESIGN DE INTERIOR: Formafatal; TEXT: Manuela Zipiși FOTO: BoysPlayNice

În plin peisaj paradisiac, acolo unde jungla întâlnește valurile Oceanului Atlantic, în Costa Rica, studioul Formafatal a amenajat într-un stil minimalist și fericit camuflat în peisaj două vile de vacanță sub denumirea Achioté. Ambele levitează parțial pe culmea unui deal și au fost ridicate în spiritul sustenabilității și utilizând tehnica pământului bătătorit.
Vila Jaspis
Echipa a folosit pământul argilos rezultat în urma excavărilor pentru conturarea pereților vilelor Jaspis și Nefrit. Desfășurându-se fiecare pe o suprafață construită de 95 de mp, vilele se încadrează într-un peisaj natural luxuriant pe un domeniu de 11.00 mp și la 300 m deasupra mării. Dincolo de tehnica utilizată în ridicarea pereților, legătura intimă cu peisajul se face atât prin menținerea amenajării într-o cheie cât mai minimalistă posibil, cât și printr-o dimensiune biofilă accentuată. Astfel, legătura cu verdele intens al naturii este nemijlocită, invadând real sau vizual, grație vitrajelor mari, toate spațiile. Cele două vile aflate la 12 m distanță una față de cealaltă sunt identice ca layout, orientare sau tehnică de construcție, însă diferite în atmosfera conturată grație paletei cromatice alese și a energiilor canalizate.
Vila Jaspis
Vila Jaspis

Astfel, Vila Jaspis (cuvânt care trimite la ideea de strălucitor) reflectă conectare cu energia yin, cu marea, soarele și natura.
Vila Nefrit (nefrit = jade, vila neagră) este o expresie a energiei yang, conectând ambientul cu jungla grație nuanței de roșu-terracotta utilizate la nivelul pardoselii.

Într-un spirit raw, al legăturii intime a construcțiilor cu peisajul, pământul bătătorit și betonul pereților este completat de „grinzile structurale din oțel în H, care susțin o placă de tavan monolitică din beton”, după cum explică echipa Formafatal.

Vila Nefrit
Vila Nefrit

Sticla deschiderilor către junglă și ocean completează materialele selectate, arhitecții mizând pe sustenabilitate cât de mult posibil, luând în considerare clima și umiditatea ridicată din Costa Rica. În realizarea pereților din pământ bătătorit s-a colaborat cu un specialist din Brazilia, Daniel Mantovani (Terra Compact).

Mobilierul, în majoritate custom-made se încadrează în același spirit minimalist al ansamblului, invitând la locuire temporară și relaxare în acord cu ritmurile naturii înconjurătoare.

Vila Nefrit
Vila Nefrit

PROIECT: Formafatal; AMPLASAMENT: Playa Hermosa, OSA
Uvita – Bahia Ballena,  Puntarenas, Costa Rica; SUPRAFAŢĂ TERENULUI: 11.000 mp SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ: 190 mp/ 95 mp per vilă; ARHITECTURĂ & DESIGN DE INTERIOR: Formafatal; AUTOR: Dagmar Štěpánová; FINALIZAT: 2022

 

Descoperiți potențialul estetic și funcțional al materialelor tradiționale sau inovatoare în arhitectură în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0