fbpx

#EXTRAMUROS. Adrian Phiffer și „arhitectura ca o colecție de sisteme și nu ca obiect static”

Gay Village, Montreal, 2017, foto machetă @Office of Adrian Phiffer

INTERVIU REALIZAT DE: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Office of Adrian Phiffer

Din Toronto, Canada în întreaga lume, Office of Adrian Phiffer încearcă să lase amprenta unui tip de arhitectură conștient și mereu atent la relația cu mediul înconjurător în contextul vertijului existențial al secolului XXI, aflat sub paradigma inexorabilei încălziri globale. Adrian Phiffer predă arhitectura la University of Toronto, iar liniile sale arhitecturale sunt adesea scenografice (este și regizorul unui short movie intitulat „Hero of Generic Architecture”).

Cât de complicat este (sau nu) lucrul în afara granițelor României?

 

Am interacționat cu profesia de arhitect în Canada, SUA, Olanda, Anglia, Germania, Cehia, Suedia, Arabia Saudită, China, India și România. În momentul actual, de maximă globalizare, impresia mea este că practica de arhitectură are o complexitate similară oriunde în lume. 

Adrian Phiffer, Foto Credit_Codruț țolea
Foto: Codruț Țolea

Cum ai defini filosofia biroului Adrian Phiffer?

 

Office of Adrian Phiffer este construit în jurul ideii de experimentare arhitecturală cu rezultate tangibile în spațiul public și în relație cu problemele contemporane cauzate de schimbarea climatică.

 

 

Trei lucruri/oameni/ipostaze din afara arhitecturii care te inspiră:

 

Artistul Pierre Hughye, lucrarea antropologului Anne Tsing The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins, și piesa de teatru Scaunele de Eugène Ionesco pusă în scenă la Teatrul Bulandra de Felix Alexa.

Un arhitect contemporan cu care ți-ar plăcea să colaborezi:

 

Mai mult decât orice arhitect, mi-aș dori să colaborez cu arhitecți de peisagistică — de exemplu, Gilles Clément. Consider conceptele dezvoltate de Clément, cum ar fi „moving garden”, „planetary garden”, „third landscape”, foarte relevante în momentul actual de încălzire globală în care arhitectura și relația ei cu mediul înconjurător trebuie regândite.

 

Un proiect de arhitectură/design din ultimii ani care te-a impresionat și de ce?

 

IIT McCormick Tribune Campus Center din Chicago proiectat de OMA. Este un proiect la limita designului și a absurdului — o imagine concretă a începutului de haos și confuzie din secolul 21.

OofAP_House in Toronto_Exterior View 1
Casă în Toronto, vedere exterioară, 2017, @Office of Adrian Phiffer
Casă în Toronto, vedere interior, 2017, @Office of Adrian Phiffer

Sfaturi de dat mai departe (pe care ți-ar fi plăcut să le primești la început de drum):

 

În procesul de concept de design, gândirea în scris este mai importantă decât cea prin desen.

 

 

O întrebare de la tine către tine (și răspunsul):

 

Întorcându-mă la unul dintre răspunsurile precedente în care vorbesc despre relația arhitecturii cu mediul înconjurător, mă întreb: ce înseamnă să fii arhitect în timpul crizei climatice? Îmi pun această întrebare în contextul în care producția de arhitectură contemporană emite o treime din gazele de seră și este în mare parte un act de violență împotriva naturii. De cele mai multe ori, răspunsul la care ajung este unul radical: do nothing.

Vilă nouă în București, vedere exterior, 2021, @Office of Adrian Phiffer

Care a fost proiectul cu cele mai mari provocări de până acum?

 

În 2019, Office of Adrian Phiffer a fost unul dintre cele patru birouri finaliste în proiectarea unei instalații de-a lungul străzii Saint-Catherine, din Montreal — un proiect care se desfășoară pe o lungime de un kilometru. Pentru acest proiect, am lucrat, printre alții, în colaborare cu echipele de ingineri de la Transsolar KlimaEngineering, Silman Structural Engineers și Vector Foiltec EFTE Specialists. Am conceptualizat un sistem din EFTE care reacționează la diferitele temperaturi ale anului și creează o serie de micro-climate la nivelul străzii. Mai concret, propunerea noastră ia o formă generică de cilindru de zece metri în diametru, care plutește deasupra străzii la o înălțime ce variază între cinci și șapte metri. Din această colaborare am învățat cât de important este să înțelegem arhitectura ca pe o colecție de sisteme, și nu ca pe un obiect static.

 

 

Un proiect la care lucrezi în prezent și pe care abia aștepți să îl finalizezi:

 

Lucrăm la o serie de competiții internaționale, dintre care una în România. Ne-am bucura să putem construi în România.

Noul KCP Congress Centre, Praga, vedere exterior, 2017, @Office of Adrian Phiffer
Noul KCP Congress Centre, Praga, vedere interior, 2017, @Office of Adrian Phiffer
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0