fbpx

Aeroportul Henri Coandă. Noul terminal

Text: Anca Rotar
Foto: Massimiliano Bergamaschi

În cadrul aeroportului Henri Coandă a fost inaugurat un nou corp de clădire, supranumit „Finger Building”, ce corespunde cu brio celor mai înalte standarde internaţionale pentru acest tip de program. Structura face parte din cea de-a treia fază a procesului de extindere a complexului aeronautic, demarat în 2008.

Aeroportul Henri Coandă. Noul terminal

Povestea „Finger Building” a început atunci când dezvoltatorul Technital Ltd. a cerut biroului italian de arhitectură Studio Capelli Architettura & Associati să realizeze proiectul unui terminal care să „împace” caracteristicile structurii existente cu standardele de calitate în vigoare. Principalele obiective ale proiectului au fost reconfigurarea traseului pasagerilor în zonele de îmbarcare spre ţările din spaţiul Schengen şi extinderea terminalelor în scopul obţinerii unei capacităţi de 6 milioane de pasageri pe an.

Aeroportul Henri Coandă. Noul terminal

Inspiraţi de unele dintre cele mai prestigioase clădiri de acest tip din lume – şi, în special, de Terminalul 5 al aeroportului Heathrow, proiectat de Richard Rogers – arhitecţii au creat un volum de sticlă sinuos, protejat de un impunător şi dinamic acoperiş în valuri. Linia fluidă, continuă a exteriorului contrastează cu organizarea interioară extrem de riguroasă. Arhitecţii au ales aplicarea unor criterii cu totul noi pentru acest tip de program, ei concentrându-se, dincolo de asigurarea funcţionării eficiente, pe crearea de spaţii deschise şi pe asigurarea transparenţei între spaţii de obicei izolate unele de altele. Materialele folosite fac parte din gama high tech – metal, sticlă, Alucobond, gresie ceramică –, ele alcătuind o compoziţie riguroasă, coerentă şi sobră. Piesa de rezistenţă a interiorului este reprezentată de o impresionantă structură de grinzi metalice, ce atinge 70 m în punctul său cel mai înalt şi are rolul de a ordona şi raţionaliza spaţiile deschise.

Aeroportul Henri Coandă. Noul terminal

În următoarele luni, echipa Studio Capelli se va ocupa de extinderea corpului de clădire rezervat pentru plecări şi restructurarea parţială a aripii destinate sosirilor.

Aeroportul Henri Coandă. Noul terminal

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0