fbpx

Alb pur într-un peisaj împădurit de deal

ARHITECTURĂ: GUBAHÁMORI TEXT: Anca Rotar FOTO: Balázs Danyi

Construită într-un sat amplasat la baza dealurilor din Buda, acoperite de păduri protejate și constituind partea cea mai spectaculoasă din punct de vedere al reliefului a capitalei ungare, această locuință este camuflată de vegetația abundentă din jur, dezvăluind privirii, de la distanță, doar fragmente de alb pur abia vizibile printre ramurile vechilor arbori.

Până în 1970, situl a fost unul destinat producției agricole, transformat apoi într-o zonă de recreere după parcelarea lui în perioada 1972-73. Timp de 30 de ani, construcțiile de aici – în special căsuțe de vacanță și mici clădiri de servicii – au păstrat o scară redusă. Totuși, în ultimele două decenii, fenomenul suburbanizării s-a manifestat aici prin apariția a numeroase case detașate de dimensiuni mai mari, mai complexe și mai închise față de împrejurimi. În același timp, centrul satului a început să își piardă caracterul verde.

Astfel, această mică locuință joacă și un rol de manifest, ea  încercând să contracareze tendințele actuale în materie de construcții printr-o scară, o volumetrie și o materialitate mai modeste și prin stabilirea unei relații intime, tihnite, cu împrejurimile sale verzi. Prin forma sa curbată, noua construcție împarte situl în două curți cu dimensiuni și caractere diferite – prima, mai mică, închisă, și a doua, deservind spațiile de locuit, deschisă, dar ascunsă față de stradă.

Picture 001

Planimetria interiorului este caracterizată de simplitate și inspirată de modul de organizare a locuințelor tradiționale din Ungaria, cu trei zone separate. Accesul principal este amplasat în centrul volumului, unde se află bucătăria și spațiul de living. Atât cel din urmă, cât și spațiile intime – dormitorul și atelierul care poate fi folosit și pe post de cameră de oaspeți – sunt orientate către partea din spate a terenului. În schimb, spre stradă sunt amplasate spațiile de servicii, garajul și zona pentru depozitare.

Proprietarul a avut deja grijă de grădină cu mult înainte de construirea casei și, prin urmare, conceptul de design a fost cu atât mai apreciat. Grație ferestrelor largi cu cradre din lemn și supleții volumului, timpul petrecut în living capătă un caracter aparte, limitele casei părând că se estompează pentru a crea impresia că privitorul se află chiar în grădină.

PROIECT: Casă și atelier la baza dealurilor din Buda; AMPLASAMENT: Remeteszőlős, Ungaria; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 100 mp; ARHITECTURĂ: GUBAHÁMORI; ECHIPA: Sándor Guba, Péter Hámori, Szilvia Beke-Tóth, Balázs Besenyei; STRUCTURĂ: Balázs Karkiss; CONSTRUCTOR: Tamás Tirpák; INSTALAȚII ELECTRICE: Dóra Pintérné Kolb; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0