fbpx

Albastru și Origini: o incursiune în satul contemporan

Despre revitalizarea caselor tradiționale românești am tot aflat cu bucurie în recentele incursiuni prin țară. Uneori ele călătoresc și încep o viață nouă peste munți și văi, alteori, nu o fac singure și se adună în ipostaza unor sate contemporane care își propun să trăiască după ritmuri străvechi, mai limpezi, mai calme. Un astfel de sat, cu patru case vechi de peste 100 de ani și un hambar transformat în vatră, și-a găsit loc printre dealurile vâlcene, privind către vârful Cozia. Motorul care a strămutat casele din nordul țării și le-a reconfigurat sub un nume sugestiv – „Albastru și Origini” – este călătoria personală și inimoasă a unei descoperiri de sine, despre care puteți citi pe larg și în albumul igloobest Pensiuni tradiționale din România 2022

Leo, Ana și Tamara sunt membrii familiei care a pus în mișcare această poveste cu multe nuanțe – cea a celebrării originilor, cea a năzuinței către un trai mai simplu, și mai semnificativ apropiat de natură, cea a construirii unei comunități care pendulează deja pe „ulițele” satului, între trecut și prezent. Astfel, și-au găsit loc aici cuferele bunicii și perdele realizate din țesătură de la stră-străbunica Anei alături de dulapuri din stejar descoperite prin piețele de antichități din Franța. După cum și-au găsit loc, în armonioasă alăturare, obiecte de mobilier și decorațiuni create de artiști tineri sau de meșteșugari pricepuți. Acum că am așternut cadrul, să aruncăm o scurtă privire și caselor, mândre, fiecare în felul său.

albastru_origini_2

Casa „Amurg” e o venerabilă doamnă de 150 de ani, a cărei inimă de stejar a convins echipa să o lase la vedere în spațiul de zi de la parter și care își întâmpină musafirii în tonuri neutre, calme. Casa „Zori de zi” e ca o vizită la o bunică cochetă, plină de veselă culoare, unde copiii se vor simți imediat în largul lor. În casa „Rădăcini” te întorci la esențe și, după cum mărturisește echipa, ea este și cea care îi „ancorează mereu în prezent, în acum.”

albastru_origini_3

Casa „Origini” a primit cu brațele deschise obiecte strânse din casele bunicilor Anei și ai lui Leo: țesături, covoare, obiecte decorative etc. Hambarul „Albastru și Origini” este sufletul acestui mic sat, loc de luat masa și poveste, unde se va sorbi țuica făcută local sau se vor dezbate activitățile gospodărești, la care echipa își va îndemna oaspeții să participe: strâns fân, adunatul prunelor, preparatul dulcețurilor sau al murăturilor etc.

albastru_origini_4

Încheiem vizita cu un gând-invitație de la Ana și Leo, gazdele „Albastru și Origini”: „Satul nostru nu este un loc perfect, dar este un loc viu. Care se transformă și crește odată cu noi. Nu este un loc luxos, dar este un loc familiar și confortabil. Unde ne facem focul în sobe, dar avem cele mai confortabile paturi. Unde stăm pe prispa casei la povești și unde ne luăm timp să ne uitam la cerul albastru care se varsă peste vârful Cozia. Și unde ne luăm timp să ne uitam mai mult înăuntrul nostru”.

Articol publicat în igloo #205 / decembrie 2021 – ianuarie 2022 / Viena. Locuinţe sociale / rubrica #DeGustBun

igloo_205-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0