Albul manifest

Zgomotul infernal al oraşului, claxoane, macarale în acţiune, praf, muncitori, ţipete, înghesuială. Şi, într-un colţ din partea de nord a Bucureştiului, poate cea mai afectată de transformările urbane, un apartament ce re-creează un alt univers. Un univers al serenităţii şi al echilibrului, dar şi al fragilităţii, un spaţiu înecat în alb, aproape abstract.

Text: Viorica Buică
Foto: Cornel Lazia

Această amenajare neconvenţională a unui apartament de trei camere combină vocabularul minimalist cu cel pop-art şi cu estetica anilor ’60-’70 sub cupola atotcuprinzătoare a albului, opţiune ce funcţionează şi ca un manifest împotriva contextului impur în care se desfăşoară locuirea autohtonă.

Arhitecţii au preluat spaţiul într-un moment în care imobilul era încă în construcţie, iar parti-ul proiectat iniţial al apartamentului nu era încă realizat. Chiar şi aşa, au resimţit drept constrângeri mai multe caracteristici ale spaţiului precum accesul diametral opus zonei de zi, forma în plan neregulată, din cauza apartamentului vecin, stâlpii de dimensiuni generoase sau înălţimea mică de sub grinzi. Şi, înainte de toate, suprafaţa propriu-zisă a apartamentului: 110 mp ce înglobau două dormitoare cu băi şi dressing-uri şi o zonă de zi cu living, loc de luat masa şi bucătărie. Concluzia a fost că fiecare spaţiu trebuie relaţionat cât mai eficient cu suprafaţa şi funcţia lui, iar de aici imaginaţia a început să se dezlănţuie…

Albul în toate tonalităţile sale, sub diverse texturi şi forme, a fost utilizat pentru a crea adâncime şi înălţime, precum şi pentru a oferi un aer abstract amenajării, luxoasă şi sofisticată dincolo de simplitatea sa aparentă. Folosirea dezinvoltă şi plenară a albului le-a permis arhitecţilor să deschidă şi să dinamizeze spaţiul, experimentând continuu în dialog cu lumina, naturală sau artificială. Un cuvânt trebuie spus aici despre personalitatea beneficiarului care, impresionat de realizările anterioare ale arhitecţilor, nu numai că n-a impus anumite direcţii în amenajare, dar chiar a susţinut demersul experimental printr-o implicare activă.

Primul pas spre dobândirea unităţii stilistice şi de fond a amenajării a fost construirea unui dialog inedit între toate spaţiile existente. Holul, destul de lung, a fost gândit ca o prelungire a zonei de zi: pe o latură, a fost propus un perete-bibliotecă, o structură decorativă şi funcţională în acelaşi timp (prin decupajele cu forme organice ale peretelui holului iese la iveală biblioteca, marcată de fante orizontale de lumină). Spaţiul deschis al zonei de zi, ce pune faţă în faţă bucătăria minimalistă, de un alb high-tech (dacă luăm în considerare numai blatul din Corian), şi sistemul audio-video Loewe, este dominat vizual de panoul-tablou ce delimitează livingul de dormitorul matrimonial. O siluetă neagră ce pare a fi captivă în sticla translucidă „bântuie”, ajutată de lumină, când zona minimalistă a livingului, când pe cea mai stilizată a dormitorului, unde stabileşte o simetrie cu portretele grafice, stil pop, înşiruite deasupra patului.

Dacă în spaţiile mari forma şi culorile mobilierului cultivă impresia de austeritate, descoperind cele două băi, unde avem de-a face şi cu subtile jocuri cromatice, ne dăm seama că în spatele simplităţii se ascund totuşi calitatea şi luxul. Fiecare piesă a fost atent aleasă şi cele mai multe poartă semnătura unor designeri renumiţi. Preţiozitatea băii matrimoniale vine dintr-un amestec inspirat de texturi, forme şi detalii: un lavoar din Corian semnat Antonio Lupi, cada Thea, radiatorul organic Antrax şi faianţa elegantă de la SSAB.

În conceptul amenajării, lumina este cea care finalizează şi pune în valoare strategia estetică construită prin alb. Iată de ce soluţiile de iluminat impresionează prin diversitate şi inedit. În dormitorul matrimonial, arhitecţii au propus pe lângă fanta de lumină continuă două corpuri suspendate de la Foscarini şi o lampă cu picior semnată de Patricia Urquiola. În living, corpul central suspendat de la Viabizzuno este completat prin fante de lumină şi prin lămpi decorative, iar holul beneficiază de un sistem continuu de iluminat, la nivelul pardoselii şi al plafonului.