fbpx

Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz lansează o invitaţie la… creaţie!

Fără îndoială, cel mai mare vis şi în acelaşi timp cea mai mare provocare pentru un compozitor în ziua de astăzi este acela de a-şi auzi lucrările cântate pe scena de concert. Pentru a împlini acest vis, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Eduard Kunz vin cu o provocare adresată compozitorilor români de toate vârstele.

Lasă-te purtat de inspiraţie şi crează o lucrare pentru vioară şi pian cu o durată de maxim trei minute, în care să evidenţiezi cât mai bine fantezia şi virtuozitatea celor doi celebri muzicieni. Trimite partitura ta până la data de 1 mai pe adresa Fundaţia Culturală Remember Enescu, Str. Ioan Bianu 39, sector 1 Bucureşti cod poştal 011091. Nu uita să adaugi numele tău şi al lucrării, o biografie şi o fotografie recentă, precum şi o descriere succintă a opusului propus.

Alexandru Tomescu si Eduard Kunz vor alege o singură lucrare –cea care le va plăcea cel mai mult – şi o vor cânta în deschiderea fiecăruia dintre cele 12 concerte ale Turneului Naţional Stradivarius 2014, ce se va desfăşura în lunile mai şi iunie în cele mai importante oraşe din ţară precum şi în Bucureşti. Nu există restricţii de stil, doar frâu liber către fantezie şi promisiunea că lucrarea ta va fi auzită de publicul Turneului Stradivarius, care în ultimele ediţii a depăşit cifra de 20.000 de spectatori.

Lucrarea aleasă va fi anunţată până pe data de 15 mai printr-un comunicat de presă, precum şi pe canelele media ale celor doi artişti www.alexandrutomescu.com şi facebook.com/eduardkunzpianist.

Pentru că sunt doi artişti nonconformişti, Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz au ales să lanseze acest concurs de creaţie printr-un film postat on-line, realizat foarte simplu cu ajutorul unui telefon mobil.

Iată şi motivaţiile celor doi artişti pentru iniţierea acestui proiect:

„Sunt foarte emoţionat şi bucuros să pot continua munca începută cu decenii în urmă de tatăl meu, pianistul Adrian Tomescu, şi anume aceea de a da viaţă, cu toată convingerea şi cu tot talentul meu, muzicii contemporane. Aşa cum aminteam şi în filmuleţul de pe Facebook (https://www.youtube.com/watch?v=_9ihn13LZJE) sper că atât eu cât şi Eduard vom cădea de acord asupra aceleiaşi piese!” – a declarat Alexandru Tomescu.

Eduard Kunz: „Pentru un artist dornic să se afirme, indiferent că este vorba de un actor, de un muzician sau de un regizor de film, lucrul cel mai dificil de realizat este să-şi facă auzită vocea. Aceasta este şansa pe care vrem să o oferim compozitorilor români.”

„Vă urăm mult succes şi mai ales… inspiraţie! ” – au mai adăugat cei doi muzicieni.

Alexandru Tomescu este artistul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.

Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba precepţia asupra muzicii clasice.

Eduard Kunz este unul dintre cei mai valoroşi tineri pianişti ruşi, fiind inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine. Este artist al Societăţii Filarmonice din Moscova, laureat al prestigiosului Festival de Muzică de la Verbier, a făcut parte din artiştii BBC Radio 3 ai Noii Generaţii şi nu în cele din urmă este artist internaţional Yamaha.

A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi la celebrul Conservator Naţional de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia, unde a studiat cu Norma Fisher şi Mark Ray. A obţinut nu mai puţin de 13 Premii I la importante competiţii internaţionale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007. Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia sau Orchestra Naţională Rusă, sub bagheta unor dirijori precum Tugan Sokhiev, Alexander Joel, Christian Mandeal, Edward Gardner, Gerard Schwarz, Lothar Koenigs sau Mikhail Khokhlov.

Despre pianistul născut în Siberia publicaţia The Herald titra: „Kunz este senzaţional. Tehnica şi interpretarea lui sunt nepământene”.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0