fbpx

ALTRNTV shop – alternativa sustenabilă din centrul Bucureștiului

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Mihai Constantineanu, Mirela Alexandru

Lucrurile bune cer timp pentru a crește frumos. Iată un gând reconfirmat de curând, după vizita la magazinul ALTRNTV, din Bulevardul Regina Elisabeta, instalat de la mijlocul lunii mai 2022 în incinta fostului cinematograf București. Un spațiu în care creațiile sustenabile ale designerilor români și-au găsit loc de expunere în compania câtorva branduri internaționale și unde se pot descoperi, la o cafea sau un ceai, povești și demersuri care ne îndeamnă să alegem și să consumăm mai responsabil și mai conștient pentru noi și pentru mediu.

Spațiu complex, care invită la descoperire fără grabă, ALTRNTV etalează creații sustenabile – fashion, obiecte decorative, beauty, reviste etc. – ale designerilor și creatorilor români (de când au deschis s-au adunat deja peste 50 de colaborări), completate de o serie de branduri internaționale. Deviza locului este „citește eticheta”, un îndemn la descoperirea, înainte de a cumpăra, a poveștii din spatele produsului și la înțelegerea detaliilor legate de calitatea materialelor, iar vestea bună este că la ALTRNTV poți face asta chiar în zona de cafenea, la o cafea (colaborează cu prăjitoria MABÓ și folosesc lapte de mazăre, care este, se pare, cea mai sustenabilă dintre variantele de lapte vegetal, necesitând cea mai redusă cantitate de apă în producție) sau la un ceai de la Gadal Tea, un brand de ceai organic ieșean. Pentru a înțelege pe deplin resorturile apariției ALTRNTV, mai multe straturi ale poveștii merită cercetate, așa cum am descoperit discutând cu Daniela Staicu, care împreună cu Alina Țiplea punea acum 10 ani bazele Merci Charity Boutique.

 

Principalul proiect al asociației este în acest moment „Zâna Merciluță”, o inițiativă prin care cabinete stomatologice mobile oferă tratament gratuit copiilor din mediul rural și celor refugiați din Ucraina, grație unor proceduri complexe care se realizează într-o singură vizită și care a redat anul trecut la propriu zâmbetul pe buze copiilor din 21 de școli din Moldova. Din necesitatea unei cofinanțări în programele de sponsorizare la care asociația aplica, a apărut acum 7 ani Atelierul Merci, unde se produc articole vestimentare din materiale sustenabile. L-am descoperit în spațiul din spatele shop-ului ALTRNTV, care s-a dovedit următorul pas firesc, prilej de expunere și descoperire a hainelor create în Atelier, dar și a altor produse de design românesc selectate cu aceeași grijă pentru demersul sustenabil.

Cu o atenție deosebită acordată filosofiei zero waste, ALTRNTV își bazează intențiile pe certificări de calitate și mediu, iar în Atelier materialele utilizate sunt bumbacul organic cu diverse certificări, inul, cânepa. Materialele provin atât din străinătate, cât și de la fabrici din țară (în principal bumbac). Iar dacă sunteți curioși în legătură cu trendurile, cel mai important rămâne zero waste, după cum ne-a explicat Daniela: „Încercăm un tipar pentru produs care să utilizeze cât mai mult din materialul din rolă, îl așezăm în așa fel încât să consumăm toată rola de material și pe lungime și pe lățime, iar deșeul textil să fie foarte mic. În privința deșeurilor, avem două acțiuni: dacă rămâne o bucată mai măricică, se fabrică săculețe textile, într-un set de trei dimensiuni (bumbac, in, cânepă). Pentru cele mai mici resturi de material avem un contract cu o firmă care reciclează deșeuri textile; ei vin, le colectează, și apoi devin materie primă pentru industria de ciment.” Iar în caz că vă prisosesc acasă cămăși bărbătești din bumbac, la Atelier Merci acestea sunt reciclate în traiste.

4_IMG_20221028_143655_378

Ar mai fi multe de spus, dar ne întoarcem în shop, unde paradigma sustenabilității s-a transpus și în colaborarea cu Oblic Studio, care semnează amenajarea de interior. Spațiul generos în care descoperirea obiectelor se poate face în voie pe rafturile mobilierului din lemn certificat este iluminat cu soluții inteligente și proiectoare printate 3D din CD-uri colectate și reciclate. La nivelul pardoselii se regăsește un material cu conținut reciclat din colecția iQ Surface, de la Tarkett, furnizat de Concept Evolution (pardoseli.ro). Acest material are o rezistență extremă la uzură, elasticitate crescută, se curăță ușor și nu permite dezvoltarea bacteriilor, caracteristici ce îi permit să fie utilizat chiar și în designul obiectelor de mobilier. Minimalist și elegant este și barul din zona de cafenea, însoțit de patru măsuțe unde se poate cugeta în voie la ideea că responsabilitatea față de viețile noastre și față de Planetă nu este numai necesară, dar poate fi și simplu susținută, atât prin gesturi mici, cotidiene, cât și prin alegerea conștientă a produselor consumate.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0