Álvaro Siza și Carlos Castanheira construiesc un muzeu

Colecția imensă a Academiei Chineze de Artă – CAA și achiziția unor lucrări originale de la Școala Bauhaus au determinat crearea China Design Museum of Bauhaus Collection. Arhitecții Álvaro Siza și Carlos Castanheira au început proiectul acestui muzeu în anul 2012, iar construcția a fost inaugurată în aprilie 2018.

Spațiul muzeal, cu o frumusețe carteziană care transcende spiritul mișcării omonime, a fost conceput pentru colecția permanentă și îmbogățit de zone pentru lucrări și expoziții temporare. Proiectul de arhitectură, rafinat în câțiva ani cu o minuție și blândețe a intervenției proprii arhitectului lusitan, chiar dacă nu a beneficiat de exigențe tehnice foarte detaliate în tema originară, a avut cel puțin trei elemente determinante: colecția, locul și precedentele construite din vecinătatea imediată.

web506

Astfel, ideea constituirii unor spații de expunere pentru lucrările Bauhaus a fost sufletul spațial al proiectului și a determinat o relație distinctă elemente conținute / spațiu conținător sau miez-coajă. Arhitectura se supune docil expunerii, susținând-o.

Amplasat pe un sit triunghiular, la intersecția a două drumuri principale, volumul posibil al clădirii a fost definit de restricțiile planificării de natură urbană și de mediu. Croit astfel încât spațialitatea sa să acompanieze tăcut și modest colecția majoră, ansamblul se inserează cu adecvare în contextul construit, fiind la scara locului. Piatra calcaroasă de Agra, originară din India, exprimă volumele muzeului prin placarea exterioară omogenă. Clădirea pare o gemă cu exterior roșcat și interior alb. Unele corpuri, în special în interiorul volumului triunghiular, sunt placate cu marmură albă. Betonul alb prismatic și pur, așezat perpendicular pe limita sudică, anunță intrarea și aduce spațiului o lumină minerală.

web101

Două campusuri din Hangzhou sunt destinate Academiei Chineze de Artă. Primul, cel mai vechi, situat în centru în proximitatea West Lake, iar cel de la periferia orașului, mult mai extins și mai nou. Arhitectul Wang Shu este cel care a conferit identitate spațială campusului nou, o mare parte din construcțiile acestui ansamblu pentru educație fiind proiectate de el.

Carlos Castanheira declară: „Când am început această lucrare, Wang Shu nu primise încă Premiul Pritzker 2012. Ajutorul pe care l-am primit de la el și de la soția sa, arhitecta Lu Wenyu, în primele etape ale lucrării noastre – și chiar și astăzi – au fost și continuă să fie fundamentale”.

web-session

PROIECT: China Design Museum Of Bauhaus Collection; AMPLASAMENT: Hangzhou, China; SUPRAFAȚA TERENULUI: 8 000 MP; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 16 000 MP; ARHITECTURĂ: Álvaro Siza și Carlos Castanheira; BIROUL DIN PORTUGALIA: CC&CB, Arquitectos  ARHITECT PRINCIPAL: Pedro Carvalho; COLABORATORI: Adalberto Dias, Carolina Leite, Catarina Rodrigues, Diana Vasconcelos , Elisabete Queirós, Francesca Tiri, Germano Vieira, Joana Soeiro, João Figueiredo, Jorge Santos, Nuno Campos, Pedro Afonso, Rita Ferreira, Sara Pinto, Susana Oliveira; PROIECTANT LOCAL: Institutul de Proiectare a Peisajului și de Arhitectură, Academia de Artă a Chinei; ARHITECTURĂ: Liu Ke, Zhao Yaunpeng, Jiang Weihua; STRUCTURĂ: Shentu Taunbing, Chen Yongbing; INGINERIE: Zhu Weiping, Yu Xiaofen (Hidraulică), Jin Guogang, Wang Yonghong (Electrice) Chen Chunji, Teng Liang (HVAC); INTELLIGENT DESIGN: Sun Mingliang, Sin Minjun; Hangzhou Zhida Archit. Science & Technology Co., Ltd, Zhang Shanming, He Haixia (Acustică); CONSULTANȚI: GET – Raul Bessa (HVAC), HDP – Paulo Fidalgo (Structură); MODELARE 3D: Germano Vieira, Pedro Afonso; FINALIZAT: Aprilie 2018

Proiect prezentat în Dosarul din igloo 189 / apr-mai 2019

C O N C U R S

Toamna asta, Banchiza Urbană spune povestea bobului de strugure și te duce la evenimentul preferat al pasionaților de vinuri –

GoodWine

Bucharest Wine Fair

LEARN MORE!