fbpx

AMA DOLLS – joacă, dar nu jucării, libertate și evadare

Fascinante, neașteptate, mătăsoase, dantelate sau dure, pline de promisiuni, șușotitoare sau tăcute, joacă, dar nu jucării, AMA dolls sunt oglinzi ale diverselor noastre ipostaze arătate sau ascunse de lume, sau ale lumii înseși, privindu-ne. Neliniște.

Anca 14

Pasiunea arhitectei Anca Pop pentru materiale textile, lemne si vopsele, pentru foarfeci, ace de cusut și fierăstraie, pentru obiecte care prind viață, nu este nouă. Deja de pe vremea studenției la Facultatea de Arhitectură a fost aproape de lumea veșmintelor și a „croiurilor” neconvenționale, ceea ce a condus-o, printre altele, și la o fericită colaborare cu regizoarea Cătălina Buzoianu (piesele Pescărușul, Întâlnire în pădure). Lumea costumelor de teatru și a scenografiei.

Anca 10

Ideea de a face păpuși după desenele copiilor, a venit mai târziu. Totul a început ca o joacă „răgaz în viața cotidiană” (în cuvintele Ancăi Pop), devenind, treptat, cadrul unei lumi cu totul inedite și oarecum neașteptate.  Ceea ce, inițial, au fost păpuși, a devenit ulterior demers interpretativ personal, căutări ale expresiei și ale înțelesurilor creatoare. Căci, alături de „făptura” imaginată de un copil pe foaia de hârtie, a mai născocit una, transfigurare a celei dintâi, „dusă mai departe”  în propriile orizonturi interioare. Pe primele le-a dăruit copiilor după ale căror imagini au fost create. „Fiecare copil care mi-a dat un desen cu un personaj, a primit înapoi protagonistul desenului transpus în trei dimensiuni. Acesta a fost motorul!”

Pe celelalte le vom putea privi și ne vom putea lăsa priviți de ele la Alambik, începând cu 25 noiembrie și până în 31 ianuarie 2022.

Cu Anca și universul păpușilor sale am stat la Taclale și în capitolul #DeGustBun din igloo 203.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0