fbpx

Amangiri

La granița dintre statele Utah, Colorado, New Mexico şi Arizona, în mijlocul unuia dintre cele mai spectaculoase peisaje ale Statelor Unite, presărat cu canioane adânci şi platouri înalte, se construia în urmă cu 5 ani Amangiri, o staţiune în deplină armonie cu natura. Rezultat al colaborării dintre mai multe birouri de arhitectură, clădirea oferă confort şi linişte, reprezentând totodată un important punct de acces către obiectivele geografice, istorice şi culturale ale zonei.

Text: Reka Ţugui
Foto: Amanresorts

Amangiri

Localizat la o altitudine de 4 000 de metri, pe un teren de 243 de hectare, Amangiri poate fi confundat cu uşurinţă cu mediul înconjurător datorită materialelor şi texturilor care se inspiră din formaţiunile geologice ale sitului.

Pentru a răspunde cât mai discret peisajului arid, volumele cu geometrii simple se proiectează pe fundalul unor stânci cu texturi puternice, construcţiile fiind definite în unele situaţii de contururile organice ale naturii, în timp ce în altele sunt independente. Această alăturare dintre suprafeţe artificiale, drepte şi curate şi pământul cu nuanţe roşiatice produce o relaţie de simbioză: pe de o parte clădirea încadrează platoul prin variatele sale deschideri şi pe de alta, peisajul are rolul de gazdă pentru structura sculpturală.

34 de apartamente şi un spectaculos Spa de peste 2 300 de mp sunt adăpostite în cele două aripi situate de o parte şi de alta a pavilionului central. Cu pardoseli din piatră albă şi pereţi din beton aparent, care reflectă cromatica specifică Americii de Sud-Vest, fiecare apartament oferă privelişti fermecătoare asupra deşertului. Ele sunt prevăzute cu terase intime şi au la interior toate spaţiile necesare unei relaxări depline: dormitor, living, dressing, baie şi un lounge cu şemineu.

Amangiri

Amangiri

Aceeaşi preocupare pentru confort se regăseşte şi în volumul principal al complexului la care se poate ajunge prin intermediul unui şir de trepte largi şi line. Construcţia din piatră de culoarea nisipului şi beton are faţada animată din loc în loc de pete roşii, o trimitere la triburile Navajo care trăiesc pe aceste meleaguri încă din secolul al XIV-lea.

Amangiri

Amangiri

Vizitatorul se bucură aici de un living alcătuit dintre 3 alveole prevăzute cu şeminee, o galerie care reuneşte opere de artă, bijuterii şi obiecte de artizanat, o bibliotecă, un restaurant şi, nu în ultimul rând, o piscină de dimensiuni generoase, care înconjoară o stâncă masivă, ca şi cum apa ar fi fost dintotdeauna acolo. Spa-ul din staţiune, o combinaţie de piatră, apă şi lumină, reprezintă o destinaţie în sine, multitudinea de tratamente pe care le oferă transformându-l într-un loc perfect pentru relaxare şi reîntinerire.

Amangiri

Amangiri

Pământul, apa, focul şi vântul sunt prezente la tot pasul, definind întregul design al complexului. Razele luminii pătrund în spaţiile interioare prin intermediul unor ferestre panoramice şi a luminatoarelor plasate strategic, sunetul apei apare în toate colţurile datorită piscinelor şi fântânilor iar căldura focului este transmisă cu ajutorul a peste 50 de şeminee dispuse cu multă creativitate atât în interior cât şi în exterior.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0