Ambient/Obiect
Chiar dacă aparent te conduce la o dilemă de anvergură și sens al spațiului interior expoziția Ambient/Obiect aduce în atenția publicului bucureștean, iubitor de artă contemporană și subiecte problematizante, câteva relații domestice explorate creativ. Astfel, obiectul de mobilier uzual – care poate face parte din categoriile: masă, scaun, etajeră, oglindă etc. – este supus unui proces de reinvenție, care operează cu reguli ale designului retroactiv.
Alăturarea și recodificarea mobilier-obiect decorativ creează entități noi.
Aici, obiectul pur decorativ, făcut din materiale și tehnici specifice este compus/suprapus/integrat obiectului de mobilier. Rezultatul e un ansamblaj nou, un ambient complet reconfigurat, a cărui scară, textură și chiar „populație imaginară” merită explorate în direct.
Până în data de 6 noiembrie 2019, sunteți invitați să descoperiți acest nou mod imaginativ cu obiecte la Galeria Orizont, B-dul Nicolae Bălcescu nr. 34 A, București.
Întrebând ce are special această expoziție, am aflat de la conf.dr. Alexandra Crăciun care a afirmat în cuvântul de deschidere al expoziției Ambient/Obiect că acest proiect: construiește în trama orașului un alt oraș, unul „ invizibil”. Este un oraș al memoriei, dar și al uitării, oraș al dorinței și al semnelor, un oraș bizar în genul burgurilor utopice ale lui Italo Calvino, un oraș în care obiectele își asumă o altă etimologie.
Proiectul, inițiat în anul 2018 de Marian Gheorghe și curatoriat anul acesta împreună cu Relu Bițulescu, rescrie povești personale adunate de douăsprezece dintre cei mai interesanți artiști ai momentului în domeniul artelor decorative: Maria Băndărău │ Marijana Bițulescu │ Relu Bițulescu │ Vlad Cioroiu │Cristina Iliescu │Marian Gheorghe │Claudia Mușat Radu Popovici │ Emma Topoliceanu.
Artiștii expoziției Ambient/Obiect au creat povești inubliabile ce sunt cristalizate ambiental în tehnica designului retroactiv.