Amenajarea birourilor Avira

Într-o lume în care identitatea vizuală capătă tot mai multă importanţă, sediul unei companii devine un soi de carte de vizită a acesteia. De aceea, amenajarea interioară trebuie să reflecte până în cele mai mici detalii toate atributele care-i definesc activitatea. De la această idee au pornit şi arhitecţii cărora le-a fost încredinţată amenajarea noului sediu Avira, amplasat într-o clădire de birouri recent finalizată pe strada Armand Călinescu din capitală.

Text: arh. Cristian Moraru
Foto: Andrei Creangă

Conceptul „live free”, motto al cunoscutului producător de soft antivirus, a fost punctul de plecare pentru amenajarea acestui spaţiu. Curajul, optimismul, energia şi, desigur, siguranţa, toate sunt trăsături definitorii ale produselor Avira şi, implicit, ale proiectului de design interior. Roşul, culoarea vitalităţii, atât de prezentă în sigla companiei, domină spaţiul interior, alături de galben, verde şi portocaliu. Petele de culoare, care-şi fac apariţia sub forma unor siluete de grupuri de oameni, reuşesc să transmită dinamism şi exuberanţă într-un spaţiu de lucru aparent rigid. Siguranţa, atributul cel mai important al unui produs de tip antivirus este pusă în scenă şi transmisă cu ajutorul „umbrelei protectoare” Avira, care ia în acest caz forma unui corp de iluminat special, ales pentru a marca zona recepţiei. Forma concavă a recepţiei adresează o invitaţie pentru a descoperi restul spaţiului, încurajând totodată întreaga echipă spre deschidere şi creativitate. Mai mult, finisajul alb al recepţiei, împreună cu fundalul roşu pe care se proiectează, contribuie la atmosfera generală a acestei zone, transformând un spaţiu de dimensiuni reduse într-unul generos şi dinamic. Remarcabil este modul în care complicatul cod de programare, greu de înţeles pentru multă lume, devine prietenos, luând forma unui sablaj aplicat pe partiţiile de sticlă ale spaţiului. În timp ce utilizatorii îl pot citi ca pe o adevărată poveste scrisă, vizitatorii îl percep ca pe un element grafic repetitiv, care individualizează spaţiul. Mobilierul, cu un finisaj de nuc prietenos, ales pentru a contrabalansa rigiditatea metalului şi a liniilor simple ale acestuia, a fost completat cu o serie de scaune roşii, care creează o strânsă legătură între utilizatori şi atributele Avira. La penultimul etaj al clădirii, o sală de mese generoasă şi o zonă de lounge şi relaxare vin în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor şi răspund celor mai recente idei referitoare la mediul de lucru. Şi de această dată culorile sunt tonice, altele însă decât cele aflate în spaţiul birourilor, pentru a diferenţia cât mai clar funcţiunile celor cele două zone.

Proiectul de amenajare a noului sediu Avira se înscrie într-o tendinţă actuală şi extrem de creativă de amenajare a spaţiilor de birouri. Folosindu-se pe cât posibil de elementele identităţii vizuale ale companiei, arhitecţii responsabili de proiect au reuşit să creeze un interior care impresionează vizitatorii şi, în acelaşi timp, motivează echipa.