Amprente marine. Vila Olimp

Vila Olimp este un proiect de arhitectură în care spaţiul are amprente marine. Alcătuită din două volume de locuit traversate de o trecere deschisă spre orizontul, mereu altfel, al Mării Negre, casa dublă este, simultan, omogenă şi fragmentată, afişând tocmai această pendulare de condiţii. Astfel, aşa cum declară autorii, spaţiul arhitectural imaginat dobândeşte caracter modelator, el amprentând timpul şi percepţia.

Pe suprafeţele orizontale, la nivel, sunt trasate liniar şi neîntrerupt trei teritorii majore ale compoziţiei: curtea din faţă, construcţia, peluza. Apoi, cu 32 de trepte mai jos, se află piscina, care coboară odată cu terenul spre mare. Capetele transversale ale proprietăţii menţin intimitatea prin ziduri de împrejmuire dublate de plantaţie liniară.

vila_olimp_7
„Căutăm caracteristici care au multiple semnificații, niciodată fixe într-un singur sens; o punte de legătură între trendurile din domeniu şi profilul beneficiarului care trăieşte într-un prezent închipuit.” arh. Eduard Baicu – Phenomena Laboratory

Deşi aparent fragmentată, la o primă vedere, vila este unificată prin plasticitatea şi expresivitatea faţadelor finisate cu Kerrock, material compozit recunoscut la nivel mondial pentru durabilitatea şi aspectul său atemporal, preferat de arhitecţi şi designeri şi considerat de aceştia materialul viitorului. Cu o textură caldă, plăcută la atingere şi un profil modern, el aduce un plus de valoare oricărui tip de proiect şi  are aplicaţii nelimitate.

vila_olimp_8

În interior, zonele de living se deschid aproape total, pe lungimi liniare impresionante, către exterior. Pardoselile teraselor continuă firesc stereotomii şi texturi interioare, dilatând spaţiul, aducând briza şi amprenta orizontului înăuntrul casei. Se locuieşte cu orizontul mării, împreună cu el.

vila_olimp_8
În contrast cu această atmosferă deschisă, una dintre bucătării, albă, capsulată, întregeşte un spaţiu umbrit luminat zenital de un gol circular. Blatul stă peste un front de lucru suspendat. Cea de-a doua bucătărie recurge la acelaşi front suspendat, dar are 7 discuri ludice în plan vertical. Motivul geometric circular este, de fapt, un laitmotiv al arhitecturii şi amenajării interioare a celor două case. Astfel, regăsim cercuri în diferite declinări: anvelopantă, curte decupată, luminator şi scările interioare pentru a nota apoi mobilier prin mese, noptiere, oglinzi şi chiar WC-uri. În băi, robineteria negru mat cu geometrii de acurateţe a trasării accentuează interioare albe şi obiecte albe pe care se instalează.

vila_olimp_9
„Dorim să lăsăm o amprentă asupra timpului pe care persoana urmează să-l trăiască.” arh. Eduard Baicu – Phenomena Laboratory

O abatere binevenită de la motivul circular este masa de dining, de 12 locuri, al cărei blat oval, alungit, reuneşte trei tipuri de marmură. Scaunele tapiţate brun închis, suspendate pe fine picioare negre sunt un fel de scoici care te invită la taifas. Aria de zi se conectează cu dormitoarele din etaj prin scări diferite: o scară dreaptă în două rampe cu trepte şi contratrepte, sculptural definite, pentru volumul cu 5 dormitoare şi o scară elicoidală, fără contratrepte, pentru casa cu dormitorul magnum.

vila_olimp_11
Camerele guest sunt mobilate minimal şi echilibrat, iar cel ultrageneros, cu piese speciale. Încăperile zonei de noapte au în comun faptul că deschid, consecvent, privirea spre mare. În aceste spaţii echilibrat aşezate în partiul arhitectural, izolate unele de altele în corpurile casei, tonurile de grej şi sable sunt o continuare firească a plajei. Având dressing şi baie proprii, ele surprind prin anumite elemente personalizate. Obiecte sanitare custom made înnobilează pereţii. Iluminatul artificial este calibrat scenografic, creând secvențe de interes într-o suplimentară amprentă. Livingurile au scafe luminoase, iar restul spaţiilor corpuri fine, dirijabile şi culisante.

Mulțumiri partenerilor din revistă care sunt și furnizori ai proiectului: Kerrock, Algabeth

PROIECT: Vila Olimp; REGIM DE ÎNĂLŢIME: S+P+1; AMPLASAMENT: Olimp; SUPRAFAŢA TERENULUI: 2.300 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 2.200 mp; ARHITECTURĂ: Phenomena LaboratoryECHIPA: arh. Eduard Nicolae Baicu Stănescu, arh. Matei Cristian, designer Andrei Oţet,
arh. Andreea Iuliana Vornicu; STRUCTURĂ: ing. Dumitru Iacob; INSTALAŢII: Novum Invest; AMENAJARE PEISAGISTICĂ: peisag. Florentina Doroftei; FINALIZAT: 2020

Proiect publicat în igloo 199_Art Deco
dec 2020 – ian 2021

_IGLOOJOI__