fbpx

AMURAL 3 Festival Vizual – Intersecția artelor vizuale cu tehnologia și natura

În perioada 31 august – 3 septembrie, Brașovul se deschide printr-un festival inovator iubitorilor de arte din toată țara. La cea de-a treia ediție Amural, 100 de artiști români și străini se alătură pentru a demonstra că artele contemporane nu se consumă neapărat în muzeu sau galerie, ci pot fi o ocazie bună de întâlnire cu publicul în inima naturii și a orașului.

Cele mai multe proiecții vizuale profesioniste și simultane din țară

În continuare, coloana vertebrală a festivalului o reprezintă video-mapping-ul – 12 video-proiecții la scară mare și încă 10 la scară umană vor transforma în timpul celor 4 nopți fațade ale unor clădiri medievale și ecrane special create. Printre artiștii care își vor prezenta compozițiile sunt Pola Puk (Cehia), Juladi (Germania), Cote (unul dintre cei mai buni artiști video din România) și alți peste 10 artiști și colectivuri de video-mapping. Anvergura proiecțiilor va fi susținută de un echipament adus special în România pentru acest eveniment de către Epson, susținătorul principal.

Locuri de referință pentru Brașov, deschise publicului doar în festival

Turnul Alb și Turnul Negru se deschid doar la Amural pentru a găzdui expoziția de fotografie – anul acesta ea este dedicată femeilor fotograf, cu Paula Markert din Germania ca invitată specială – și expoziția de design realizată de Firestarter.

La cele două turnuri se adaugă Cinematograful Popular – pentru prima dată în peste douăzeci de ani, acesta va fi redeschis, pentru o instalație dedicată luminii de cinema. Tot aici va fi păstrată, datorită popularității de care a dat dovadă, pictura murală realizată de Mister Thoms în 2016 – un omagiu adus efectelor speciale și creatorului lor, George Melies.

Noutăți și exemple de atracții artistice din program

Noul mural va fi realizat de Dome, un artist german care și-a lăsat amprenta creativă pe ziduri din cele mai mari orașe ale lumii. Va putea fi privit în timp ce lucrează pe pereții podului format de drumul Poienii – unde va fi amenajată și a doua locație nouă, Secret Stage, care va continua muzica atunci când scena principală este închisă.

Spectacolul de teatru multimedia iHamlet al asociației Punctart din București va deschide festivalul, la Centrul Cultural Reduta, cu un eseu audiovizual despre inadaptare şi refuzul de a se conforma realităţii, dar şi despre conflictul dintre generaţii.

UNATC trimite centrul său de cercetare – CINETic, echipat cu căști pentru realitate virtuală și căști de video 360, care vor putea fi experimentate în zona Cinema Popular, iar Modulab va completa arsenalul creativ-tehnologic printr-o instalație în spiritul lor caracteristic.

Expoziția dedicată unor ilustratori români foarte apreciați (ex: Alina Marinescu, Lea Rasovszky, Sorina Vazelina) va fi organizată în cadrul Centrului Multicultural al Universității Transilvania.

La Cinema Popular va fi scena experimentală, cu muzicieni de stradă, artiști experimentali și evenimentele Visual Poetry – îmbinarea poeziei cu alte arte.

Vor fi inaugurate în program și instalații de video-mapping interactiv – Juladi va invita trecătorii la experimente cu numeroase camere, iar Aural Eye aduc Holoface – chipul uriaș de zeu digital care îți preia mimica prin face recognition.

Tot ca o schimbare pozitivă, proiecțiile de filme din cadrul AMURAL vor fi organizate într-un amfiteatru natural, chiar lângă Turnul Alb, fiind susținut cu filme de Ambasada Suediei.

Upgrade pentru una dintre atracțiile principale: concertele de la Turnul Negru

Concertele însoțite de proiecții video la Turnul Negru / Tower Stage adună artiști tot mai renumiți ai muzicii electronice: Marcus Henriksson (a.k.a Minilogue, Suedia), precum și Nathan Fake și Alex Smoke (Marea Britanie), care participă cu seturi audio-video speciale.

Lor li se adaugă Danaga (o intervenție specială cu ocazia celor 3 ani de Amural, cu 3 seturi muzicale la cele 3 scene), YVAT (cu proiecții video 3D), Ada Kaleh și mulți alții.

În premieră, scena principală va fi ea însăși o lucrare de artă, realizată de cei de la Trip exclusiv din lemn, și va rămâne orașului, sub forma unui foișor.

Toate categoriile de arte, precum și artiștii reprezentanți, sunt listate pe site-ul AMURAL.ro. Tot aici va fi anunțat programul fiecărei zile și harta festivalului, în apropierea evenimentului, precum și o aplicație care să-i ghideze pe vizitatori.

Pentru update-uri în timp real despre cum se va petrece Amural, urmăriți pagina de Facebook.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0