fbpx

AMURAL. Festival de arte vizuale post-internet desfășurat pe și după zidurile Brașovului medieval

În weekendul 4-6 septembrie, va avea loc în Brașov primul festival din România dedicat artelor vizuale contemporane. Timp de trei zile, Festivalul AMURAL va transforma promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Evenimentul unic în România face parte din programul oficial al candidaturii Brașovului la titlul de Capitală Culturală a Europei.

Cu această ocazie, organizatorii anunță parteneriatul cu cei care vor „alimenta” cu lumină festivalul AMURAL – Euro Educational – EDU și 360Revolution. Cele două companii care realizează infrastructura celor mai mari spectacole de artă și entertainment din țară au înțeles importanța momentului și au decis să sprijine festivalul încă de la prima ediție cu tot ce este nevoie pentru ca artiștii video să se poată manifesta.

Pentru EDU (Euro Educational Brașov) este o onoare faptul că poate sprijini festivalul AMURAL și mișcarea artistică națională cu soluții tehnice (echipamente de proiecție, lumini și sunet) în demersul de a da culoare la propriu și la figurat Brașovului în drumul său spre Capitala Culturală Europeană.” – Răzvan Vasilescu, director-general EDU.

  „Un festival de dimensiunea celui pe care îl propunem Brașovului și întregii țări la începutul lunii septembrie nu putea exista fără un parteneriat solid cu o companie puternică într-un domeniu totuși nou. Această misiune aproape imposibilă a fost îndeplinită și astăzi avem AMURAL powered by EDU & 360Revolution.” – Răzvan Pascu, coordonator AMURAL.

Tot cu această ocazie, organizatorii festivalului lansează Manifestul AMURAL, o declarație de intenție cu privire la viitorul artei contemporane și relația oamenilor cu creația artistică.

„Arta s-a schimbat cu viteza istoriei. A rupt ștreangul de care atârna pe pereți alb-sterili și, năvălind prin gift shop, a evadat din muzee. Arta a ieșit în stradă și refuză să plece, să ne lase în pace, în apatie, în puful nostru de zi cu zi. Apoi s-a lăsat tăiată și atârnată pe ziduri virtuale sub formă de #artă, pentru a provoca, demitiza, destabiliza gândirea și privirea, realul și adevărul. Arta s-a digitalizat, s-a demonetizat, s-a democratizat.”

Festivalul se bucură de implicarea a peste 35 de artiști români:  

Astfel, la secțiunea video-mapping (coordonată de artista Aural Eye) vor fi prezenți și conectați la proiectoare: obișnuitul VJ al scenei de muzică electronică Cote Visuals (https://vimeo.com/58059563 ), dar și artistul cunoscut pentru colaborarea cu Silent Strike – Dan Basu, alături de Alin Lepădatu, Mihai Matei Visuals, Inkspektive, Schultz, Pink Alien, Rhmio, Vloop. Proiecțiile se vor face pe Zidul Cetății, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, pe coroanele copacilor și în alte locuri surpriză.  

Pentru instalații de lumină colectivul Laborazon (http://www.laborazon.ro/) a adunat peste 10 lucrări ce vor fi expuse în pădurea de După Ziduri, printre care și una realizată de Asociația de Servicii Sociale SCUT Brașov numită „Aparențe”. Câteva dintre ele sunt – Holo-piramida, o piramidă ce conține o hologramă a unui turn în miniatură, Masa Tactilă – o masă ce își schimbă materialitatea de la apă la rețele interconectate, Podeaua Interactivă – pe care se poate juca fotbal cu obiecte virtuale, Mega-Lamp, Inimi etc.

Expoziția de ilustrație din Turnul Alb curatoriată de artista Alina Marinescu (https://www.behance.net/alinamarinescu), expoziția de fotografie din Turnul Negru, coordonată de Alina Floroi și cea de design din Poarta Ecaterina – realizată cu lucrări de la ediția din mai a festivalului Romanian Design Week – pregătesc lucrările pentru vernisajele din 4 septembrie.

Vizitatorii vor putea vedea fotografii de Mihai Barabancea, Lucian Bran, Mihai Neon, Mihai Sovaiala. Printre ilustratorii prezenți se vor număra Kitra, Alina Marinescu, Ilinca Seda.

Și tot Kitra (http://www.kitrakitra.com/) va realiza un experiment inedit, o încurcișare a ilustrației cu proiecțiile video. ArtMURAL se va numi proiecția live a picturii murale efemere ce va așterne pentru doar câteva ore pe zidul medieval, altfel imposibil de pictat.

Pictura murală permanentă va fi realizată pe zidul vechiului și ruinatului Cinematograf Popular. Pentru această lucrare ce va rămâne mărturie a festivalului își vor uni forțele Pisica Pătrată (http://undergroundbd.blogspot.ro/), Irlo (http://irlo.tumblr.com/ ) și RobertObert (https://www.facebook.com/robertOBERTartwork ).

Totodată, organizatorii anunță încă deschisă oportunitatea pentru artiștii interesați să participe cu lucrări pentru expoziția de ilustrație și cea de design.  

În programul deosebit de divers, vor avea loc și evenimente ludice, menite să ne amintească faptul că tehnologia oferă doar mijloacele, iar noi rămânem creatorii, indiferent de vremuri.

GIF Festival este o expoziție-eveniment ce aduce în afara mediului online faimoasele animații repetitive. Acestea vor fi realizate de artiști ilustratori și vor fi afișate pe tabletele oferite de Allview.

DiaFilm Festival va aduce poveștile analogice ale copilăriei derulate în același timp pe diafilm și pe vinil, oferind audienței o dublă povestire.  

Două cinematografe vor străjui festivalul la cele două capete: înspre Livada Poștei, la Cinematograful Popular, vor rula filmele aduse de Cinemateca Brașov, iar la Poarta Ecaterina animații.  

Fiecare seară se va încheia apoteotic în poiana de la baza Turnului Negru cu câte un concert însoțit în permanență de proiecții video. Faimosul proiect audio-video al lui Silent Strike (https://www.youtube.com/watch?v=-Svz2Z1w5A8) și Dan Basu va ține capul de afiș vineri. Li se vor alătura Danaga (https://www.youtube.com/watch?v=UW_F9BGxa1s), artistul clujean mult așteptat la Brașov și brașovenii RoundSound în deschidere.

Seara de sâmbătă va fi dedicată muzicii tehno alături de Moduler și crew-ul său din București. Duminica va fi a brașovenilor, cu Silver Mountain, Nemo și Grand la butoane.   Nu în ultimul rând, Visual Poetry coordonat de Robert Elekes reprezintă un experiment de a face poezia multi-senzorială. În cadrul festivalului, Andra Rotaru, Chill Pill (https://www.youtube.com/watch?v=aXbaDt9R8gE ), Andrei Doșa, Vlad Drăgoi și Robert G. Elekes vor împinge poezia, cu ajutorul muzicii și artelor vizuale, mai aproape de noi și peste limitele ei contemporane.

  Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul amural.ro și pagina de Facebook a evenimentului facebook.com/amuralfestival 

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0