fbpx

„Anatomie d’une chute”: viscerala radiografie a unei iubiri


TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Anatomie d’une chute 

Anatomie d’une chute (Anatomia unei prăbușiri) îi oferă regizoarei Justine Triet ocazia să meargă până în măduva oaselor cu radiografia unei relații. Filmul, care a fost răsplătit cu Palme d’Or la ediția 2023 a Festivalului de Film de la Cannes, îmbracă forma unui thriller ce urmărește moartea subită a lui Samuel, un bărbat care locuiește împreună cu soția, Sandra, și fiul lor, Daniel într-o cabană din munți nu departe de Grenoble.
Accident sau sinucidere – iată dilema cazului care devine pretext al crescendo-ului unui proces în care Sandra se convertește în principalul suspect al morții soțului ei. Acesta este rama literaro-cinematografică a diferitelor priviri aruncate evoluției unei relații: de la cea teoretic obiectivă a justiției până la cele subiective ale martorilor etc. Iar pentru că Sandra și Samuel sunt ambii scriitori, literatura devine la rândul ei personaj chestionat sub auspiciile veșnicei dezbateri a adevărului versus ficțiune în actul artistic. 

Pe cât de lucid pe atât de subtil se aproprie camera lui Justine Triet de o altă relație definitorie: cea dintre Sandra și fiul ei cu deficit de vedere, care se contorsionează în timpul anchetei fiind punctată de gamele obsesive pe care băiatul le face la pian. Cât  despre protagonistă, actrița germană Sandra Hüller, nu se poate spune decât că este o maestră a nuanțelor într-un film care vă va ține în plăcută tensiune în sala de cinema.

Prezent în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, Anatomie d’une chute a intrat în cinematografe din 3 noiembrie.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0