fbpx

Andrei Nicolescu – Poezia unei geometrii ilustrate

Lui Andrei Nicolescu îi place să experimenteze și să se joace mai ales cu siluete geometrice, pe care le transformă în ilustraţii, postere sau experimente din zona typography. Este adevărat că îl definește multidisciplinaritatea, după cum este adevărat că o pasiune care a debutat în copilărie (desenatul) a devenit acum un mod de autodefinire și de relaţionare cu lumea înconjurătoare. Vii, expresive și pline de culoare, lucrările sale vizuale sunt asemenea unui dans al posibilităţilor într-un stil care transmite deja o amprentă personală. Dezideratul este cel al mesajului/mesajelor care își transmit personalitatea dincolo de forme și culori. Nota de bază rămâne însă o sensibilitate combinată cu o ironie de bun augur, a cărei evoluţie ne dorim să o urmărim.

Ca să parafrazez un desen de-al tău, „Cine mai e și Andrei Nicolescu”?

Îmi aduc aminte de acest desen, era o primă încercare de a mă defini. Pe scurt, Andrei Nicolescu este arhitect și artist vizual multidisciplinar, mânat de dorinţa de a experimenta în cât mai multe medii artistice. Uneori e o relaţie complicată, dar productivă și satisfăcătoare. Glumeam acum ceva luni că ziua proiectez, iar noaptea ilustrez.

Când și de ce te-ai apucat de grafică/desen/ilustraţie?

Este un clișeu, dar a început în copilărie. Îmi plăcea să desenez, poate datorită influenţei tatălui meu, care era arhitect și pe care-l rugam de multe ori să-mi schiţeze diverse scene cu super-eroi. Schiţam aproape în fiecare zi, iar mai târziu am intrat în lumea graficii digitale, unde am început cu diverse experimente.

Ce tehnică/tehnici folosești și cum ţi-ai descrie stilul?

Toate lucrările mele sunt realizate în mediul digital, care îmi permite o mare diversitate de abordări. Aș putea defini stilul în care lucrez ca unul minimalist, dar care cuprinde elemente esenţializate, de multe ori ironice, plin de culoare și contrast. Aș vrea să spun că am o abordare conceptuală, există o fundamentare serioasă în spatele fiecărei imagini. Vreau ca imaginile pe care le creez să fie accentuate de semnificaţii.

Ce obsesii curente transpui grafic?

E o întrebare bună, îmi place să mă joc cu forme geometrice. Am dezvoltat o serie de compoziţii în care experimentez cu formele contrastante și dinamica volumelor geometrice. 

Ne mișcăm într-o epocă în care ilustraţia și grafica au luat, printre altele, un mare avânt. Cum crezi că te diferenţiezi în acest mare ocean de culori și viziuni?

Cred că prin dorinţa de a experimenta în domeniul graficii, de la ilustraţie editorială la grafică pentru afișe și, mai nou, elemente de typography și motion design. Sunt adeptul diversificării abordărilor, pentru că, de cele mai multe ori, diferite medii sau tehnici sunt complementare și te pot ajuta în procesul creativ.

Cel mai recent proiect și cel mai plin de provocări proiect de până acum?

Un proiect recent îndeplinește ambele condiţii. Colaborarea cu trupa Second Wave, pentru care am realizat o serie de ilustraţii atmosferice și imaginea pentru coperta noului lor album, Every Quiet Ocean. Conceptul imaginilor pline de mister a pornit de la sentimentele și senzaţiile induse de muzica trupei. Provocările au venit tocmai din această abordare prin care am căutat să îmbin cu sinceritate intenţia muzicii și imagini pline de semnificaţie.

Interviu apărut în Banchiza Urbană 15

Ilustrația de pe copertă este realizată de Andrei Nicolescu

cop_BU15_shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0