Anestezie generală cu design – Clinica Dr. Leahu

Clinica Dr. Leahu, Oradea. Foto: Radu Malașincu
Clinica Dr. Leahu, Oradea. Foto: Radu Malașincu

La Oradea, într-un spațiu generos de 413 mp, s-a instalat clinica dentară Dr. Leahu prin care echipa Studio3plus lansează o invitație. O călătorie-invitație într-o poveste în care, preluând un rol principal, designul ne anesteziază plăcut înainte de instalarea pe scaunul stomatologic.

Cui îi e frică de mersul la stomatolog? Probabil multora dintre noi și posibil pentru că nu locuim la Oradea… unde echipa Studio3plus a gândit amenajarea clinicii dentare Dr. Leahu ca pe o călătorie într-o poveste în care designul decupează, pictează și luminează fără teamă.

Spațiul, situat la parterul unui imobil de locuințe colective, și având două intrări (bulevard și parcare) a prezentat provocări planimetrice și structurale. Neregularitățile (stâlpi neuniform distribuiți etc.) au devenit pretext creativ de modelare și camuflare în mod special în holul central lung, care s-a convertit în coloana vertebrală a amenajării.

Section-COLOR

Încă din zona recepției se observă un zig-zag ludic al tavanului și apoi al unor decupaje care merg de-a lungul culoarului, oferind pretextul perfect de apariție a unor canapele pe care pacienții pot sta o vreme fără referința traumatizantă a clasicelor scaune din sălile de așteptare. În stânga recepției a fost amplasată zona de chirurgie dentară, legată de o zonă de relaxare. În dreapta recepției există două cabinete stomatologice, urmate spre finalul culoarului de un birou administrativ, cabinetul radiologic și camera de sterilizare.

 

Dincolo de acestea, începe tărâmul magic destinat copiilor. Atât în spațiul de așteptare, cât și în cabinetele dedicate acestora se disting mobilierul colorat și, mai ales, tapetul care spune povestea ilustrată a lui Dințică, un personaj imaginat de Andra Badea.

Clinica Dr. Leahu, Oradea. Foto: Radu Malașincu
Clinica Dr. Leahu, Oradea. Foto: Radu Malașincu

Mobilierul se adaptează în notă cromatică și siluete cu ambientul arhitectural organic prezent în întreaga amenajare. Și dacă în zona dedicată copiilor predomină culorile marine (albastru, turcoaz), o unitate coloristică vom regăsi și în partea de clinică rezervată adulților, aici nuanțele de verde fiind cele preferate.

Clinica Dr. Leahu, Oradea. Foto: Radu Malașincu
Clinica Dr. Leahu, Oradea. Foto: Radu Malașincu

Este un fel de ghidaj coloristic în „labirint”, care propune, de-o parte și de cealaltă a „drumului”, descoperirea unei chei de amenajare ludice, ce se referă atât la structurare, cât și la texturi și integrarea artei. Acest ghidaj este completat de soluția aleasă pentru iluminat – LED-uri cu lumină albă – care suprapune jocului arhitectural pe cel al percepției, generând senzația de plutire a obiectelor sau siluete sculpturale.

Mai mult ca sigur, ajunși în acest punct, ați uitat că ne aflăm în spațiul virtual al unei clinici stomatologice… Dacă da, atunci dezideratul arhitecților de la Studio3plus și-a făcut deja efectul.

***

Proiect: amenajare de interior clinică; Amplasament: Oradea; Design de interior: Studio3plus; Echipa: arh. Dragoș Scurtulescu, arh. Andreea Ciocîrlan; Colaborator: ilustrator Andra Badea; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #196_iunie-iulie 2020

Igloo 196_Arhitectura Verde