fbpx

Anima Sana – intervenţie artistică în mediul de sănatate, un proiect marca I love Bucharest

I love Bucharest realizeaza în aceasta perioada (septembrie – noiembrie 2012) un proiect cultural care integreaza artele vizuale în mediul instituţional de sanatate din România. Anima Sana 2012 este o prima ediţie a unei serii de intervenţii artistice anuale cu lucrari de arta site-specific în spitale din capitala.

Anima Sana – intervenţie artistică în mediul de sănatate, un proiect marca I love Bucharest

Proiectul realizează o intervenţie artistica în spaţiul a doua sali de asteptare si al unui culoar de acces în cabinetele medicilor din cladirea Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”, cu lucrari create de tineri artisti vizuali, pe teme din domeniul medical.

Inspirate de specificul spaţiului si al beneficiarilor sai (pacienţi, însoţitori, cadre medicale) lucrarile de arta sunt acum în proces de elaborare si vor fi inserate în spaţiul de intervenţie la începutul lunii noiembrie.

Artistii proiectului, membri si colaboratori ai echipei I love Bucharest, sunt: Irina Abaza, Mihai Balko, Oana Buzoianu, Mihaela Ciustea, Aneli Munteanu, Mara Patriche, Gabriela Rusu si Cristina Taras.

Anima Sana integreaza artele vizuale în mediul instituţional de sanatate din Bucuresti, exploreaza si dezvolta relaţia dintre arta si sanatate si arta si spaţiul public în care aceasta este integrata.

Proiectul activeaza un potenţial cultural important, reinventeaza spaţiul de intervenţie si contribuie la îmbunataţirea factorilor fizici, psihici, sociali si estetici într-un spaţiu de sanatate.

În acelasi timp, mediul medical devine mediu de promovare a artistilor si artei românesti contemporane.

Anima Sana 2012 este organizat de Asociaţia din Pod în cadrul programului I love Bucharest, cu sprijinul partenerilor: IOMC “Alfred Rusescu”, Asociaţia “Gaspar, Baltasar & Melchior”, Konica Minolta, BeWhere!, IGLOO Media, modernism.ro, orasulm.eu, RFI Romania. Proiect cultural finanţat de Administra ia Fondului Cultural Naţional.

Proiect experimental în aceasta prima ediţie, care propune o metoda creativa cu beneficii culturale, sociale si chiar economice, Anima Sana poate constitui baza pentru alte iniţiative de gen si pentru acţiuni de advocacy în favoarea iniţierii unei politici publice locale si naţionale care sa reglementeze un cadru de încurajare a patrunderii artei în mediile de sanatate si tratament si în acelasi timp de sprijinire a artistilor si creaţiei artistice, practica deja tradiţionala în alte ţari europene si din lume.

Artele au o importanţa cruciala în inducerea unor schimbari pozitive zice si psihologice în rezultatul clinic, în reducerea consumului de medicamente, în scurtarea numarului de zile de spitalizare, în îmbunataţirea abilitaţilor observaţionale ale profesionistilor din sanatate si cresterea satisfacţiei profesionale, în dezvoltarea unei empatii mai profunde între cadrele medicale si pacienţi si însoţitori. Incluzând valenţele sale educative, ca în acest proiect, artele contribuie la sentimentul de siguran a si control al pacienţilor în relaţie cu mediile de sanatate.

Artele contribuie la dezvoltarea unor medii sustenabile de tratament, în care pacienţi, însoţitori, cadre medicale se susţin reciproc si sunt susţinuţi de prezenţa si valenţele artei.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0