Anouk Legendre va prezenta conceptul architectural al proiectului „La Cité du Vin” la Forumul SHARE București 2017
Arhitecta Anouk Legendre, partener la biroul XTU Architects, Franța, va prezenta proiectul nominalizat la premiul european Mies van der Rohe – „La Cité du Vin” – la Forumul Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE București pe 21 – 22 martie 2017. Cel mai mare eveniment dedicat arhitecților, inginerilor și contractorilor va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, pe 21-22 martie, iar biletele pot fi rezervate aici.
X reprezintă variabila matematică necunoscută și TU este sufixul de la in situ – referințe la geografia și peisajul lucrărilor efectuate de Nicolas Desmazieres și Anouk Legendre, arhitecții care au fondat XTU în anul 2000. Printre numeroasele sale proiecte, XTU a proiectat Muzeul de Preistorie Jeongok în Coreea de Sud și a lucrat la „Maison des Civilisations” în Reunion, primul muzeu cu energie pozitivă din Oceanul Indian.
Promovând convingerile că arhitectura ar trebui să prezică viitorul și că tranziția din domeniul biotehnologiei va fi a treia revoluție industrială, arhitecții XTU investeasc în agricultura urbană și cercetarea experimentală, care se află între științele umane, ecologie, arhitectură și dezvoltare urbană. Mai mult, biroul XTU a lansat prima biofațadă integrată din lume pe o clădire.
XTU a câștigat competiția Réinventer.Paris pentru Paris Rive Gauche (M5A2), cu proiectul „In Vivo”, un manifest pentru integrarea urbană inovatoare a naturii și a materiei vii cu trei clădiri: Casa Copac, Casa Plantelor și AlgoHouse (Integrând o biofațadă producătoare de microalge pentru cercetarea medicală)
Poziția biroul XTU este axată pe expresia unei arhitecturi sculptate în forme volumetrice repetând contextul urban și peisajul. Forma provine din context, imaginat într-un mod minimalist, rafinat și futurist, inspirat de sculpturi abstracte.
XTU a proiectat pavilionul Franței la Expo Milano 2015 și a câștigat Medalia de Aur pentru Arhitectură la sectiunea „pavilioane mai mari de 2000 mp „, din partea Biroul Internațional de Expoziții.
Cel mai recent proiect construit XTU este spectaculosul Muzeu al Vinului din Bordeaux, inaugurat în iunie 2016.
„Această clădire nu seamănă cu nici o formă ușor reconoscibilă, deoarece reprezintă evocarea sufletului vinului între râu și oraș.” – XTU Architects.
O declarație arhitecturală puternică, La Cité du Vin iese în evidență prin curbele sale îndrăznețe și formă. Această clădire emblematică, cu un cadru auriu găzduiește un orășel în interiorul orașlui și este un spațiu viu, plin de experiențe care așteaptă să fie descoperite. Scopul arhitecturii clădirii a fost crearea unei legături între La Cité du Vin și spațiile din jurul acesteia prin mișcare perpetuă.
Anouk Legendre și Nicolas Desmazieres, arhitecții de la XTU, au proiectat un spațiu format din simboluri ale identității: buștean noduros de viță de vie, vartej de vin într-un pahar, vârtejuri pe râul Garonne.
XTU Architects au creat fiecare detaliu al arhitecturii astfel încât să evoce sufletul vinului și natura sa lichidă: „rotunjimea fără cusur, imaterialitate și senzualitate”.
Acestă rotunjime transcrisă în exteriorul clădirii poate fi simțită și în spațiile sale interioare, materiale și scară. La Cité du Vin e o sclipire de aur care amintește de piatra deschisă ce se găsește pe fațadele Bordeaux. Fațada sa este alcătuită din panouri de sticlă serigrafiată și panouri perforate, irizate, lăcuite, din aluminiu.
Schimbându-se odată cu soarele sau cu momentul zilei, clădirea dialoghează cu râul prin reflecțiile sale: există paralele foarte apropiate cu vinul care își schimbă în mod constant aspectul. Această formă foarte distinctivă te face să te uiți la râul care curge dintr-o perspectivă diferită.
Cele două intrări ale clădirii de pe fiecare parte, creează o impresie de mișcare și flux între interior și exterior. O intrare este orientată spre oraș, iar cealaltă este orientată spre râu. Mai sus, turnul de belvedere permite vizitatorilor să descopere luminile orașului și peisajul din jur.
Vinul, râul, fluxul de vizitatori sunt principalele elemente care caracterizează turul. Treci prin clădire ca un râu, vizitatorii devin voiajori care curg în jurul scării centrale, perpetuând această impresie de mișcare.
Acest lucru înseamnă că vizitatorii sunt constant în mișcare în timp ce experimentează un cerc virtuos de descoperire. Fiecare persoană descoperă o mișcare de rotație fluidă, care duce la o destinație neobișnuită, fără limite, ca o călătorie prin meandrele unui peisaj cultural care alimentează imaginația. Arhitectura este o călătorie în sine, funcțiunile clădirii au fost dezvoltate în tandem cu scenografia.
La parter este, prin urmare, o lume întunecată, ca o pivniță, cu rădăcinile viței de vie. Parterul este brut ca o etapă de imersiune în proiect, un punct de trecere. Reflexiile oglinzii dezorientează și încurajează vizitatorii să se deplaseze în sus, spre lumină. Ei simt această lumină în curte, apoi o urmează prin structură până când explodează în cele din urmă. Nu există nici un traseu fix de urmat, doar lumi care așteaptă să fie descoperite.
Scopul experienței este de a pune la îndoială, mai degrabă decât a lua ca atare. Uneori, arhitectura se retrage, alteori reapare. Bolta de lemn a turului permanent, cea mai puternică zonă din Cité du Vin, este ca un cer variabil. Cerul este totul în producția vinului, determinând recolta. Acest cer din lemn se ridică, se unduiește și se îngustează, iar totul este despre mișcare.
Structura de lemn amintește de cadrul de lemn al bărcilor care transportau vin în călătoriile sale. Experiența vinului este o pauză captivantă de la realitate, o lume rotunjită, fluidă și elevată. Vizitatorii se află în descoperirea mentalității inițiate de arhitectură, care creează pentru ei condițiile potrivite să descopere și să completeze această călătorie captivantă, inițiatică.
PREMII:
- nominalizat «Mies van der Rohe prize» 2016 /// Cité du vin
- câștigător «Réinventer Paris» competition, Paris district 13 site /// In Vivo project
- Architecture and Landscape Gold Medal /// France Pavilion, Expo Milano 2015
- câștigător 2014 Paris Shop & Design’ /// Patrick Roger shop
- câștigător Academy korean architects Prizeq 2013 /// prehistory museum in Jeongok
- selected AFEX prize 2012 /// prehistory museum in Jeongok
- câștigător «low carbon prize» 2011 /// St-Ouen building
- nominalizat «Mies Van Der Rohe prize» 2010 /// Duployé housing
- nominalizat «european prize Ecola» 2010 /// Duployé housing
- nominalizat «Mies Van Der Rohe prize» 2009 /// police station
- nominalizat «office european award» AIT prize 2008 /// police station
- nominalizat «new european architecture» 2007 /// police station
- câștigător «architecture of Bordeaux» 2003 /// Les Menuts high school
- câștigător «Grand Audience Award» 2003 /// technological center / Valenciennes
- nominalizat équerre d’argent 2001 /// Les Menuts high school in Bordeaux
- câștigător albums de la jeune architecture
- câștigător pan universite
- câștigător europan
- câștigător architecture Nord-pas de Calais
- selectat pour le prix grand public
- câștigător architectural prize bordeaux
Forumul SHARE , cel mai amplu eveniment adresat arhitectilor, inginerilor si contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior si confortul ambiental, arhitectura peisagistica si de infrastructura, sticla in arhitectura, proiectarea structurilor si fatadelor de sticla.Evenimentul este organizat de ABplus events si Ordinul Arhitectilor din Romania. Informatii despre cele 4 conferinte din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.com si www.iegis.eu, www.ielaud.eu, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro.