fbpx

Anuala de Arhitectura

Ieri, 17 iunie, s-a deschis cea de 11-a ediţie a Anualei de Arhitectură – Bucureşti, cel mai important eveniment de profil din capitală, organizat de Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (O.A.R Bucureşti). Timp de zece zile, până pe 27 iunie, bucureştenii, arhitecţii şi profesioniştii din industria construcţiilor vor putea vedea cele mai reuşite proiecte de arhitectură realizate în perioada iunie 2012 – iunie 2013. Tema ediţiei din acest an este: „Local/Global”.

Cea de-a 11-a ediţie a Anualei de Arhitectură pune accentul pe diferenţa dintre globalizare şi găsirea unei identităţi locale. Chiar dacă schimbul rapid de informaţii aduce o serie întreagă de avantaje, găsirea elementelor care definesc o moştenire culturală este vitală pentru păstrarea unui stil uşor recognoscibil în arhitectură.

Deşi segmentul a fost afectat de scăderea numărului de investiţii în construcţii şi de limitarea creditării, în cadrul Anualei de Arhitectură, există o distribuţie relativ proporţională a programelor (tipul construcţiilor depuse în concurs). Dacă pe alte pieţe internaţionale au predominat conversiile şi extinderile, în România se remarcă faptul că regăsim în aceeaşi măsură şi proiectele dezvoltate pe suprafeţe mari, cum ar fi clădiri publice, spaţiile de birouri sau sediile de companii, dar şi proiecte cu suprafeţe mici, de tipul caselor unifamiliale.

„Analizând lucrările depuse în Anualei din ultimi ani pot fi remarcate câteva aspecte importante în ceea ce priveşte tendinţele pieţei de arhitectură din România. Spre exemplu, secţiunea Restaurare şi Reabilitare este slab reprezentată arătând că este, încă, un domeniu în care se investeste mult prea puţin şi în care regăsim puţine lucrări care se ridică la nivelul unui competiţii de valoare în arhitectură,” declară arh. Mircea Ochinciuc, Preşedintele O.A.R – Bucureşti. „Aceasta nu înseamnă ca nu sunt şi lucrări care să prezinte arhitectură de calitate, exemplar executate şi care în acelaşi timp au rolul de a educa publicul, de a-l implica activ în imaginea oraşului în care locuieşte,” adaugă arh. Mircea Ochinciuc.

Aceeaşi motivaţie a dus şi la aducerea expoziţiei şi instalaţiilor urbane în spaţiul public, pe strada Lipscani, între 21 iunie şi 1 iulie. Filiala Ordinului Arhitecţiilor îşi propune să alinieze Bucureştiul metropolelor europeene cu tradiţie îndelungată în implicarea reaponsabilă a publicului în actul de decizie al construirii sau recondiţionării oraşului. Parte din acest efort de schimbare a mentalităţii este şi alocarea de fonduri pentru educaţia în arhitectură, prin fundaţia De-a Arhitectura – curs opţional de arhitectură în şcolile de stat şi private care s-au înscris în proiect, cu sprijin din partea Ministerului Educaţiei.

Există numeroase oportunităţi de ameliorare ale vieţii urbane prin arhitectură, iar publicul trebuie să înveţe să-şi asume rolul de partener în dezbaterile de profil.

Anul acesta am mizat pe o temă actuală – Local/Global – care exprimă tendinţele europene de revenire la moştenirea culturală specifică fiecărei ţări şi la ieşirea din uniformizare, efectul secundar al globalizării în arhitectură.” a adăugat arh. Mircea Ochinciuc.

Evenimentul din acest an este structurat în trei secţiuni: competiţia anuală de arhitectură la care participă arhitecţi bucureşteni cu lucrări realizate şi finalizate până în anul 2013; conferinţele şi seminariile Local-Global ce au loc la Sala Dalles şi expoziţiile în aer liber.

Premiile acordate câştigătorilor diverselelor secţiuni variază între 2500 RON (secţiunea Imagine de arhitectură), 4500 RON (secţiunile Arhitectură, Design, Restaurare şi Reabilitare, sau Concursuri de arhitectură, studii şi proiecte) şi 9000 RON (Premiul Opera Omnia, pentru întreaga activitate profesională).

OAR Filiala Teritorială Bucureşti şi-a făcut o tradiţie din a invita în juriu arhitecţi internaţionali şi locali de marcă. Astfel, anul acesta juriul este compus din – prof. dr. arh. Leendert van Duin, Preşedinte juriu (Olanda), arh. Amur Busuioc (Statele Unite), dr. arh. Paul Angelier (Germania), arh. Attila Kim (Filiala Transilvania), arh. Constantin Gorcea (Filiala Nord-Est).

Intrarea va fi liberă pentru vizitatori pentru toate expoziţiile şi evenimentele cuprinse în Anuala de Arhitectură. Programul complet al evenimentului poate fi consultat la adresa:

www.anuala.ro .

Despre invitaţii din afara ţării

Anuala de Arhitectură din acest an se bucură de participarea unor invitaţi speciali, arhitecţi ce reprezintă birouri prestigioase de arhitectură din Europa care au proiectat de-a lungul carierei în toate colţurile lumii.

TYIN tegnestue Architects, reprezentat de Yashar Hanstad. Tyin tegnestue Architects este un birou de arhitectură înfiinţat în 2008 care aduce soluţii provocărilor fundamentale printr-o arhitectură care serveşte mereu unui scop anume şi urmăreşte nevoile concrete ale locuitorilor. Au proiectat pentru zone sărace şi subdezvoltate ale Tailandei, Ugandei, Sumatrei sau Norvegiei.

UNStudio, reprezentat de Imola Berczi. Cu sedii în Amsterdam şi Shanghai, UNStudio este un birou de arhitectură olandez care a fost înfiinţat în 1988 de Ben van Berkel şi Caroline Bos. Sunt specializaţi în arhitectură, dezvoltarea urbană şi proiecte de infrastructură.

Polaris Architects, reprezentat de Francois Thiry /Carole Schmith. Biroul de arhitecturăPolaris Architects a fost înfiinţat în 2005 în Luxemburg de Carole Schmit şi Francois Thiry. Sunt specializaţi în arhitectură, urbanism, scenografie şi texte în domeniu.

Sami Rintala este unul dintre cei mai mari arhitecţi finlandezi ai momentului care activează la nivel global, dar lucrează în spiritul local. Lucrările lui şi-au lăsat amprenta din Ţările Nordice şi până în Africa şi America de Sud.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0