fbpx

Apărarea ruinei. Castelul Helfštýn

Castelul Helfštýn, aflat în regiunea Olomouc, este al doilea cel mai mare ansamblu de arhitectură de apărare din Cehia, după Castelul din Praga. Având un parcurs tumultuos care începe din secolul al 14-lea, castelul odată impenetrabil a ajuns să ceară în 2014 intervenții urgente asupra zidurilor sale ruinate. Arhitecții de la atelier-r au intrat atunci decisiv în cadru, „deblocând” ruina și oferind posibilitatea unui nou parcurs evolutiv, prin reactivarea sa.

Castelul se înalță în piatră și privește de sus înspre Valea Moraviei, dezvoltându-se amplu pe orizontală, după urma denivelărilor terenului neregulat. Aflați într-un astfel de peisaj și context cu mare încărcătură istorică, arhitecții au propus o nouă geografie a traseelor, platformelor și acoperirilor aflate la diferite altitudini, în concordanță cu cotele de călcare istorice.

helstyn-castle-palace-reconstruction-atelier-r-boysplaynice-02

Pasajele șerpuiesc de la un nivel la altul urmărind traseul fostelor drumuri de strajă, cuprinzând ansamblul și oferind punctual zone de belvedere. Intervenția se concentrează asupra reședinței renascentiste și restaurării structurii afectate, dar implică o regândire a întregului complex de clădiri pentru conturarea unui traseu coerent. Arhitectura nouă se atașează preexistentului pentru a crea o coeziune între fragmentele rămase. Sunt inserate structuri ușor detașate de zidurile vechi, cu rol funcțional și estetic, marcând clar prin formă și materialitate gestul contemporan care atinge materia istorică. 

helstyn-castle-palace-reconstruction-atelier-r-boysplaynice-21

Materialele preponderent utilizate sunt trei la număr și dispuse stratificat, devenind mai ușoare și mai transparente pe măsură ce înălțimea crește: plăci din beton prefabricat pentru pardoseala de la nivelul parterului, cortenul pentru scări și pasarele de la nivelurile intermediare, sticla sablată pe structură de grinzi metalice pentru acoperire. Folosirea unui aliaj metalic coroziv precum cortenul ca definitoriu pentru intervenție are un considerent aparte. Metaformozarea sa rapidă răspunde texturii neuniforme a materiei vechi și se aliniază procesului vizibil și firesc de îmbătrânire a clădirii. 

helstyn-castle-palace-reconstruction-atelier-r-boysplaynice-32

Cortenul ghidează parcurgerea ansamblului, desenează traseul, în timp ce acoperirea parțială cu sticlă lasă lumina să inunde interiorul și cerul să fie fundal constant pentru vizitatorul care își ridică privirea. Proiectul celor de la atelier-r nu și-a propus să completeze excesiv ruina, ci a lăsat zidurile să respire și să încadreze spațiul pe orizontală, verticala fiind lăsată de cele mai multe ori neacoperită. Alternativ, interiorul devine exterior și viceversa, iar natura este parte permanentă a arhitecturii vechi și noi.

helstyn-castle-palace-reconstruction-atelier-r-boysplaynice-25

Castelul în forma sa actuală și-a păstrat capacitatea de a exalta spiritul romantic și sentimentul de Ruinenlust datorită procesului abil de reactivare și reabilitare care conservă nu doar materia, ci caracterul clădirii. Vizitatorul se imersează într-o poveste autentică, reconstituită critic, care a început acum mai bine de șase secole și care continuă și astăzi, lăsând lizibile diferitele capitole din evoluția sa. 

helstyn-castle-palace-reconstruction-atelier-r-boysplaynice-35

helstyn-castle-palace-reconstruction-atelier-r-boysplaynice-38

PROIECT: Castelul Helfštýn. Reconstrucția și reabilitarea Reședinței; ARHITECTURĂ: atelier- r; AUTOR: Miroslav Pospíšil ; CO-AUTOR:Martin Karlík; ECHIPA DE PROIECTARE: Robert Randys, Lucie Rohelová, Adéla Tomečková, Milena Koblihová, Daria Johanesová; CONSOLIDAREA STRUCTURII ISTORICE: Ladislav Klusáček; STRUCTURA NOUĂ: Jan Lukáš Jan Lukáš; RESTAURAREA ZIDĂRIEI ISTORICE: Pavel Fára; Beneficiar: Regiunea Olomouc; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0