fbpx

Apartament Ferdinand, București: locuirea în contemporan atemporal

DESIGN DE INTERIOR: 441 Design Powerhouse; TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: Sabin Prodan

Creativitatea este unul dintre punctele forte atunci când vine vorba despre amenajarea spațiilor de dimensiuni mici. Iar în cazul acestui apartament bucureștean de pe bulevardul Ferdinand, echipa 441 Design Powerhouse nu numai că a remodelat spațiul unui fost studio din anii 1950, ci a reușit să îi imprime și un spirit elegant și atemporal.
În cei 45 de mp ai fostului studio, funcțiunile au fost rearanjate în așa fel încât fosta bucătărie s-a convertit în dormitor, iar noua zonă de bucătărie și-a găsit loc primitor în living. Un detaliu cheie al întregii amenajări atrage atenția încă din holul de intrare: ușile au fost înlocuite cu arcade în întreg apartamentul, acestea deschizând spațiul și oferind posibilitatea unor accente scenografice. Cele patru arcade vizibile din hol conduc către living sau dormitor ori se camuflează misterios, ajutate de catifelate draperii cărămizii, în ipostaza unor nișe pentru depozitare.
 
Pentru a accentua atmosfera astfel creată, oglinda din dreptul băncii de pe hol, are exact dimensiunea arcadelor, sporind senzația de profunzime a spațiului. Tot holul reflectă dorința echipei de a pune în valoare detaliile personalității apartamentului, aici regenerându-se frumosul mozaic al pardoselii și ușa de intrare din lemn. Nuanțele alese intră în dialog armonios cu albastrul mozaicului: griul parietal, cărămiziul textilelor.

În living, coexistă, cum precizam, zona bucătăriei și cea de relaxare, într-un cadru atemporal în care puternice piese vintage (aplicele dispuse deasupra banchetei versatile, sau măsuța de cafea italiană din travertin) se alătură unor elemente contemporane – hota cilindrică a cărei siluetă se profilează în voie grație tavanului înalt. La intersecția dintre obiectele statement și materialele prețioase, insula de bucătărie combină spațiul de gătit cu o masă susținută de un picior de marmură (utilizată și în cazul blatului de la chiuvetă).

 

Toate celelalte ustensile își găsesc loc într-un corp monolit care se transformă într-o mini bibliotecă în partea de relaxare. Aici, masa din travertin face pereche bună cu o canapea joasă, privind împreună către un minimalism binevenit al peretelui opus.

 

La nivelul podelei a fost conservat parchetul fishbone, iar un pas mai departe, terasa amenajată și deschisă lasă să se întrevadă țesutul de acoperișuri ale cartierului din apropierea Foișorului de Foc.

Partea de retragere și relaxare a casei, dormitorul, accesibil tot din hol, reia nuanțele cromatice și scenografice, mizând pe elemente esențiale: patul, corpuri de iluminat prețioase. Acestea sunt completate de un tablou clasic poziționat deasupra patului care intră în dialog cu cel contemporan din living și de o oglindă în care se reflectă totul. Baia se etalează simplu, minimalist, în spiritul placării cu faianță albă. Apartamentul Ferdinand devine un cadru contemporan cu tușe atemporale, care permite atât respirarea în voie, cât și joaca misterioasă.

Alte 16 speciale amenajări de interior recente și ingenioasele soluții găsite pentru ale lor suprafețe XS, pot fi descoperite în albumul igloobest Interioare XS din România, selecție 2022.

PROIECT: Apartament Ferdinand; AMPLASAMENT: Bulevardul Ferdinand, București; SUPRAFAŢĂ: 45 mp; DESIGN DE INTERIOR: 441 Design Powerhouse; ECHIPA: arh. Alina Filipoiu, arh. Anca Dumitrescu; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0