fbpx

Apartament în Băneasa

Noua zonă rezidenţială din cadrul Proiectului Băneasa oferă o soluţie foarte convenabilă pentru cei care duc o viaţă urbană activă, dar, în acelaşi timp, îşi doresc să aibă parte de liniştea şi relaxarea oferite de apropierea de natură. Profitând de vecinătatea pădurii, arhitectul Radu Grosu a creat o amenajare unde prezenţa dominantă a lemnului stabileşte o relaţie simbiotică cu formele şi texturile decorului natural, iar lumina conferă spaţiilor formă şi vitalitate.

Text: Anca Rotar
Foto: Şerban Bonciocat

Apartamentul are o suprafaţă de aproximativ 300 mp, la care se adaugă cei 100 mp ai teraselor adiacente, şi este situat într-o clădire construită recent, cu ferestre generoase pe toate faţadele, deschizând perspective largi asupra pădurii Băneasa. Profitând de dispunerea circulară, ca pe un inel, a camerelor şi urmărind, în acelaşi timp, să puncteze traiectoria descrisă de lumina naturală de-a lungul zilei, arhitectul a ales să confere fiecărui spaţiu interior o identitate puternică.
Încă din prima fază a proiectului, rezolvarea funcţională a impus un traseu destul de lung, ce uneşte accesul în apartament cu toate spaţiile importante, în jurul nodului de circulaţie verticală al blocului. Pentru a compensa inconvenientele inerente acestui tip de soluţie, traseul a fost împărţit în mai multe segmente, fiecare cu particularităţile sale. Astfel, zonele mici, tensionate, alternează cu unele mai largi, iar trecerile sunt marcate de jocuri între lumină şi clarobscur. De asemenea, întretăierea circulaţiei principale cu cea a intrării de serviciu a dat naştere unei zone cu uşi glisante şi suprafeţe transparente, care poate fi configurată în funcţie de necesităţi, de la separare completă la deschidere totală, cu avantajul prezenţei luminii naturale în toate spaţiile.
Zona bucătăriei a fost cea care a trecut prin cele mai multe transformări până a ajunge la aspectul actual, extrem de simplificat, cu două poluri, reprezentate de corpurile „calde” şi cele „reci”, unite prin două fronturi de lucru paralele. Blatul de lucru poate fi utilizat şi ca loc de luat masa, iar luminatorul zenital asigură o atmosferă plăcută. Livingul, amplasat chiar la intrarea în apartament, a fost separat de aceasta printr-o compoziţie de mese ce delimitează zona de primire şi marchează limita circulaţiei principale a casei. Piesa centrală supradimensionată joacă rolul de centru de greutate al spaţiului, prezenţa sa fiind subliniată şi printr-o tratare diferită a plafonului.
În ceea ce priveşte zona de noapte, dormitoarele, amplasate pe colţurile clădirii, au fost rezolvate în aşa fel încât să dea prioritate confortului, în timp ce băile au devenit locul experimentelor estetice şi al soluţiilor nonconformiste (baia principală a devenit un spaţiu aproape la fel de important ca şi dormitorul matrimonial căruia îi este ataşată). Aici, cada generoasă este plasată în zona iluminată natural, toate obiectele fiind dispuse într-o ordine simplă, formând două axe, perpendiculare una pe cealaltă.
În ceea ce priveşte spaţiile exterioare, terasa principală e echipată cu o generoasă copertină mobilă şi completează priveliştea oferită de pădurea Băneasa printr-o elegantă fântână artificială, instalată pe unul dintre pereţi. Şemineele şi lămpile de pardoseală cu nivel de iluminare scăzut contribuie şi ele la crearea unei atmosfere aparte. În schimb, terasa adiacentă dormitorului matrimonial a fost amenajată ca un loc retras, intim.
Per total, apartamentul lasă impresia unui loc situat la graniţa dintre modern şi clasic, cu aspecte preţioase care, însă, nu cad niciodată în exagerare.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0