Apartament în București. Scurtă radiografie a unei scenografii

Uneori, un pas în lateral este mișcarea potrivită. Iar când e făcut într-o amenajare de interior, rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase. Vă invităm să-l faceți intrând în spațiul scenografic al unui apartament bucureștean, călătorie pe axa trecut-viitor, imaginată și pusă în scenă de echipa Phenomena Laboratory.

Ne-am obișnuit deja să intrăm în spațiile amenajate de Phenomena Laboratory ca într-un soi de capsule temporale în care materialele, liniile și cromatica invită la o perpetuă călătorie vizuală. În cazul acestui apartament din nordul Bucureștiului, ambientul este cel al unui futurism retro, un joc al referințelor culturale și vizuale în care Star Trek se întâlnește cu atmosfera decorurilor hitchcockiene.

a65_phenomena_7

Fluiditatea spațiului se construiește ca într-o galerie a oglinzilor prin trecerile marcate de arcade care delimitează diversele funcțiuni, eliminând ideea de opacitate. Un accent pus pe texturare a dus către un puternic efect vizual 3D care să permită un joc al luminii și umbrei pe întreaga durată a unei zile. Din vestibul pătrundem în living, unde minimalismul îmbracă contururi geometrice între canapeaua asimetrică ori masa cu blat din marmură și scaune masiv-elegante.

a65_phenomena_8

Două elemente atrag aici în mod special atenția, iar primul este riflajul parietal din Kerrock, acest material durabil, cu look atemporal care a fost utilizat în variantă albă, permițând astfel o deschidere luminoasă a spațiului. Și pentru că designul invită la jocul luminii și umbrei, după cum aminteam, se obțin efecte diferite în lumina naturală versus cea artificială. Astfel, există „cel puțin trei înfățișări ale aceluiași perete”.

a65_phenomena_9_kerrock

Cel de-al doilea element care atrage atenția este rama televizorului, ce trimite la un misterios deck de comandă din filmele sci-fi. Tavanul preia motivul riflajului și completează în oglindă caracterul lamelar cu benzi led care asigură un iluminat scenografic. Același cod cromatic este reluat în dormitor, unde riflajul alb este camuflarea perfectă a dressingului, iar televizorul este discreto-futurist. Spătarul patului și corpurile tari ale noptierelor evocă într-o nuanță de roz prăfuit un decor cinematografic.

a65_phenomena_10

Bucătăria ocupă un spațiu redus, funcțional, ivindu-se discretă și compactă și trăgând cu un ochi la terasa deschisă unde se zăresc siluetele robuste și libere ale unei mese și scaunelor care așteaptă soarele și zilele călduroase. Riflajul este prezent parietal și în zona bucătăriei, iar trecerea către terasă se face tot sub semnul delimitării date de arcade.

a65_phenomena_11

Cu iz scenografic, apartamentul de 87 mp este o dovadă a unei coexistențe inspirate a privirilor îndreptate deopotrivă către trecut și viitor, într-un prezent care se desfășoară sub semnul calității.

PROIECT: Apartament A6.5; AMPLASAMENT: cartier Pipera, Bucureşti; SUPRAFAŢA: 87 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Phenomena Laboratory; ECHIPA: arh. Eduard Nicolae Baicu Stănescu, arh. Matei Cristian, arh. Ioana Paliuc, designer Andrei Oţet; FINALIZAT: 2020

Articol publicat în igloo #201 / aprilie-mai 2021 / Scenografie şi arhitectură

igloo_201-shop