O „vizuină” de oraș într-un apartament cu două camere din București

Apartament V.

Un spaţiu de locuire de dimensiuni reduse, aflat în vecinătatea Parcului Tineretului mizează pe mobilierul conturat după linii aparent întâmplătoare pentru crearea unei senzaţii de organic şi fluid care scoate întreaga amenajare din tiparul „cutiilor” de locuit la bloc. Apropierea de natură se insinuează în alegerea materialelor şi în senzaţia de loc intim, protejat.

Inspirându-se din lumea vegetală şi animală, echipa igloo architecture şi-a dorit să contureze o locuinţă propice unei existenţe urbane sănătoase, prin amenajarea acestui apartament cu două camere din cadrul complexului rezidenţial The Park. A apărut astfel ideea unui spaţiu adăpost, o „vizuină” de oraş, care să ofere într-un perimetru mic, dar bine organizat, senzaţia de confort şi intimitate. Primul gând a s-a îndreptat către mărirea spaţiului existent, ceea ce a dus la renunţarea peretelui dintre living şi dormitor, înlocuit cu o draperie albă, ce poate separa cele două zone, atunci când nevoia de intimitate o impune. Mobilierul alb merge perimetral, îmbrăţişând de jur-împrejur apartamentul şi variind ca înălţime, în funcţie de necesităţi.

În zona de intrare acesta este mai înalt, pe dulap fiind aplicat un autocolant cu elemente vegetale – fire de iarbă supradimensionate, care trimit la vecinătatea cu Parcul Tineretului. Livingul continuă firul minimalist, aici mobilierul „spărgându-se” în două părţi: biblioteca suspendată şi bancheta din lemn stratificat. Canapeaua este build-in, integrându-se în mobilierul perimetral, dar vedeta livingului rămâne scaunul-leagăn suspendat care înlocuieşte clasicul fotoliu. Măsuţa de cafea prilejuieşte întâlnirea dintre sticlă şi betonul aparent (picioare) pe care îl vom regăsi şi în baie, pe plafonul de deasupra căzii sau în stâlpul dintre living şi bucătărie.

Aceasta din urmă împarte cu livingul o masă rotativă şi rabatabilă custom-made în jurul căreia se poate sta pe o banchetă care înglobează şi radiatorul, completată de două scaune pliante. Întoarsă către bucătărie, masa poate funcţiona ca un blat de lucru în plus care să suplinească dimensiunea redusă a bucătăriei. Trecerea din living spre dormitor este marcată şi de mobilierul TV, acesta din urmă putând fi orientat spre canapea ori spre pat. În dormitor, dimensiunea mobilierului se reduce, banchetele fiind prevăzute cu spaţii de depozitare şi putând avea rol de noptieră sau de loc de stat.

Corpul de iluminat reuneşte „bule de săpun” din sticlă, conferind o notă jucăuşă spaţiului. Oglinda este încadrată din două părţi de către o ramă lată cu iz de scoarţă de copac. Finisajele merg pe ideea de natural, materialele folosite fiind lemnul, pânza sau răchita. În spatele canapelei a fost poziţionată o rogojină vopsită în alb, iar la capul patului se profilează o pânză. Amenajarea este completată de selecţia de obiecte aparţinând în mare parte unor designeri şi artişti români: acuarelele sunt semnate de Cătălin Rulea, covorul dintre pat şi mobilierul TV a fost creat de Iulian Mihalachi, veioza Roca din bucătărie e reali-zată de Atelier A4, perna cu iepuraş din living poartă designul Irinei Neacşu, iar coşul din baie de sub lavoar şi literele din bibliotecă sunt de la Visuell.

Proiect: Igloo Architecture