fbpx


White November igloo

Apartament V

Se iau un apartament cu o suprafaţă generoasă, o echipă de tineri arhitecţi entuziaşti şi un client deschis către un bun dialog cu echipa de design. Se adaugă dorinţa de a crea un tot unitar stilistic şi funcţional, se presară puţin nonconformism şi rezultă un veritabil experiment senzorial şi vizual. Cam aşa ar putea fi descrisă, pe scurt, amenajarea realizată de STUDIO 1408.

Text: Adelina Clapon
Foto: Cosmin Dragomir | www.cosmindragomir.info

Amplasat într-un cartier rezidenţial din centrul Bucureştiului, de 160 metri pătraţi, apartamentul avea iniţial o configuraţie mai degrabă celulară, cu o cameră de zi cu bucătărie deschisă, două dormitoare, două băi şi un birou. Pentru a răspunde exigenţelor de stil şi funcţionalitate stabilite în urma temei de design, au fost necesare mai multe schimbări şi timp de un an s-a lucrat la reconfigurarea spaţiilor. La final, s-a obţinut o locuinţă luminoasă, ce cuprinde o cameră de zi, o bucătărie deschisă spre o terasă acoperită şi o zonă de acces cu spaţii de depozitare, ce delimitează totodată livingul de aria de tranzit. În completarea acestui profil mai dinamic al locuirii vine zona de noapte, compusă dintr-un dormitor ce beneficiază de o loggie intimă, dressing-ul de dimensiuni notabile şi o baie cu spaţiu separat pentru spălătorie.

Toate spaţiile sunt organizate într-un mod inteligent şi firesc, fără delimitări inutile; există totuşi câteva elemente unificatoare cum ar fi parchetul din lemn masiv, rindeluit manual pentru un efect unic „wave”, prezent în aproape toată locuinţa şi care, la un moment dat, urcă pe unul dintre pereţii livingului, sau betonul aparent, prezent atât în living, cât şi în dormitor. Se remarcă totodată amplasarea oglinzilor în zonele mai înguste, de tranzit, pentru a crea senzaţia de mai mult spaţiu şi de fluiditate.

Discursul stilistic al amenajării este unul curat şi minimalist, potenţat de accente de culoare şi texturi, într-un joc puternic senzorial. Simplitatea formelor ce caracterizează întreaga locuinţă are ca element complementar bogăţia vizuală şi tactilă a podelelor din lemn masiv. Alternanţa de texturi contribuie la crearea unei atmosfere sofisticate, generând în acelaşi timp diferite scenarii de experimentare a profunzimii spaţiului. Astfel, pereţii de beton aparent – accent brut, nefinisat, care în dormitor încă păstrează amprentele cofrajului de lemn în care au fost turnaţi – intră în dialog cu suprafeţele lise ale diverselor corpuri de mobilier. Alăturări îndrăzneţe de materiale se pot observa şi în cazul mobilierului de bucătărie, personalizat şi finisat cu materiale lucioase ce primesc diverse reflexii, dar cu blat din beton. Totodată, un perete central, placat cu Corten, devine punct focal al băii, pe care o împarte în trei zone distincte. Un altul, cu piese ceramice negre 3D, produse de Marazzi, intră în dialog cu materialitatea mai subtilă a suprafeţelor de sticlă mată.

Un rol important în crearea acestui spaţiu vibrat şi dinamic îl joacă şi proiectul de iluminare, semnat de LUMINNA. S-a optat, în cele mai multe cazuri, pentru lumina artificială indirectă, prezentă în diferite intensităţi, ţinând cont de funcţiunile spaţiilor. Cu excepţia dormitorului, se regăsesc în fiecare spaţiu fâşii înguste de lumină, care se prelungesc de pe pereţii verticali până pe plafon. Canapelele galben curry şi accesoriile mov puternic aduc o notă exuberantă amenajării, prin contrastul puternic cu tonurile gri ale pereţilor.

Atât prin creativitatea designului, potenţat de calitatea execuţiei, cât şi prin coerenţa viziunii de ansamblu, s-a născut un spaţiu de locuire dezinvolt, deschis şi luminos, energiza(n)t prin pete de culoare.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0