fbpx

APEL LA PROIECTE ARTISTS IN INDUSTRY 2013

“Artisti in industrie” este o platforma dedicata criticii si cercetarii in design initiata de Asociatia 2580. Proiectul, demarat in 2011, odata cu realizarea primei arhive on-line dedicate designului textil modern din Romania, cauta sa suplineasca lipsa unor institutii in Romania care sa prezinte si sa puna in valoare designul si artele decorative, dincolo de un interes pur etnografic. In acelasi cadru a fost organizata in 2012 conferinta internationala „Artisti in industrie. Rolul designului in era digitala” conferinta care a cautat sa raspunda intrebarilor pe care le ridica statutul designului contemporan in contextul globalizarii si al economiei digitale.

In 2013, Asociatia 2580 organizeaza in perioada 22 septembrie – 3 noiembrie un concurs de proiecte de design romanesc ce vor fi prezentate online in cadrul platformei http://designers.artistsinindustry.com.

Mai multe detalii legate de proiectul „Artisti in Industrie“ gasiti aici: http://www.artistsinindustry.com

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al AFCN – Administratia Fondului Cultural National.

CONCEPT

”Artisti in industrie” este un proiect care vizeaza crearea si administrarea on-line a unei platforme dedicate designului care sa:

1) faca o trecere critica in revista a proiectelor de design contemporan din Romania,

2) discute despre conceptele si problemele pe care le ridica proiectarea (problemele care au repercusiuni asupra designerilor, a mediului construit/locuit, utilizatorilor etc.),

3) prezinte o serie de portrete ale unor tineri designeri din Romania,

4) incurajeze dezbaterile critice legate de rolul si statutul designului in societatea contemporana,

5) incurajeze initiativa economica si formele alternative si responsabile de productie.

INTENTIE

In contextul economic actual, in care metodele digitale de creatie si productie transforma industria pe plan mondial, inovatia si creativitatea capata un rol din ce in ce mai important, in detrimentul unei abordari bazate strict pe productivitate. In acelasi timp, designul capata o definitie mai larga, fiind aplicat astazi unei sfere extinse de activitati, daca e sa ne gandim la designul stiintific, tehnologic, cultural sau politic. Regasim astfel designul asa cum il vedea Laszlo Moholy-Nagy in cartea sa din 1947 “Vision in Motion” : designul nu este o profesie, ci o atitudine! A „desena“ revine la a formula o viziune despre prezent si despre viitorul apropiat, negociind/cumpanind diferitele componente care concura la realizarea acestora. Cautand sa sprijine o abordare critica, proiectul nostru urmareste sensibilizarea atat a specialistiilor, cat si a publicului larg asupra multiplelor fatete ale designului si influentelor sale societale. Scopul proiectul nostru este de a gasi si pune la dispozitie instrumente de interventie culturala, sociala, economica si politica.

Obiectivele proiectului privesc:

1) Comunicarea si sustinerea celor mai inovatoare demersuri de proiectare din Romania.

2) Facilitarea intalnirilor dintre agenti economici si designeri in scopul imbunatatirii, prin design de calitate, a produselor romanesti.

3) Contributia la o serie de dezbateri legate de modele economice alternative si la rolul industriilor creative in dezvoltarea locala si regionala.

4) Incurajarea dezbaterii critice care sa aduca in centrul atentiei probleme legate de practica, produsele si formele discursive ale designului.

CONDITII DE PARTICIPARE

Pentru concursul „Artisti in industrie” se asteapta proiecte de design cu caracter inovativ, care folosesc tehnologia intr-un mod creativ pentru a oferi produse sau lucrari care raspund unor teme contemporane specifice, definite de participanti in detaliu. Accentul se va pune pe capacitatea autorilor de a intelege si intepreta un anumit context si de a oferi solutii a caror finalitate nu va viza doar aspectele estetice sau functionale, ci si cele sociale si economice.

-participanti:

Apelul pentru proiecte se adreseaza tinerilor designeri de cetatenie romana (stabiliti in Romania sau in afara tarii) pana in 40 de ani.

categorii:

>design grafic

>design de produs

>design de interior

>fashion si textile design

>design management

& alte tipuri de design de nisa, inovatoare (de exemplu: food design, software, interactive design, sound design)

– numar lucrari: maxim cinci/participant

– forma de prezentare:

-cv

-biografie artist (maxim o jumatate de pagina, in format .pdf)

-prezentare lucrari:

1) text de maxim o pagina (format .pdf)

2) lucrare + maxim 3 imagini la fiecare lucrare (dimensiuni: latura cea mai mare de 1200 pixeli, format .jpeg, maxim 10 Mb impreuna)

3) scheme de concept, tehnice, mod de functionare (unde se aplica)

MODUL DE APLICARE

– online prin trimiterea materialelor la adresa: application[at]artistsinindustry.com

JURIZARE

Toate lucrarile vor fi vizionate si selectate de un juriu, urmand a fi prezentate doar proiectele selectate de juriu. Juriul va acorda si trei premii:

premiul intai : 2000 RON,

premiul doi : 1500 RON,

premiul trei : 1000 RON

si doua mentiuni : 500 RON fiecare ,

celor mai pertinente proiecte indiferent de categoria de design.

Membrii juriului:

Ioana Sanda Avram

Mirela Duculescu

Emilian Dan Cartis

Tincuta Heinzel

Ina Leonte

Marius Marcu-Lapadat

Timotei Nadasan

Eugen Panescu

Decizia juriului este finala.

CRITERII DE APRECIERE

1) Alegerea si definirea temei de lucru – se vor aprecia proiectele care interpreteaza situatii specifice contextului actual

2) Caracterul inovator al propunerilor (ca design, tehnica si interpretare a temei)

3) Relevanta conceptului pe care se bazeaza propunerea

4) Claritatea si expresivitatea textului si a imaginilor prin care este prezentata propunerea

5) Aplicabilitatea si solutiile concrete; capacitatea designerului de a dialoga cu producatorii existenti care pun la dispozitie o tehnologie specifica

MENTIUNI

– organizatorii pot sa foloseasca lucrarile in alte prezentari sau la evenimente partenere cu scopul de a promova proiectul „Artisti in industrie”, dar nu si in scopuri comerciale.

– nu se percepe taxa de participare

Pentru informatii suplimentare contactati: designers[at]artistsinindustry.com

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0