fbpx

Arena Naţională

Text: CATRINEL NEGRU
Foto: COSMIN DRAGOMIR

Un stadion de talie internaţională cu 55 000 locuri construit în mijlocul unei capitale aglomerate este pentru orice proiectant o oportunitate greu de egalat, la care se adaugă o serie inepuizabilă de provocări profesionale care pot fi soluţionate numai de o echipă complexă formată din specialişti din toate domeniile tehnice. Prezenţa în oraş a stadionului implică un număr mare de avantaje pentru suporteri şi un set echivalent de probe de profesionalism pentru proiectanţi.

Proiectul a fost demarat de autorii Commerzbank Arena Frankfurt – inaugurată în 2005 – preluând multe dintre sistemele şi soluţiile spaţiale ale acesteia. Transformarea proiectului pentru a se adapta la situaţia particulară a Bucureştiului şi a anului 2011 a însemnat pentru echipa de proiectare în primul rând şansa de a regândi designul arhitectural.

Eliminarea copertinei pline care marca linia cornişei a fost, fără îndoială, cel mai curajos gest arhitectural. În proiectul românesc, aceasta este desfiinţată complet, lăsând să se vadă încă de la intrare pânzele elegant curbate care protejează tribunele. Văzute din interiorul arenei, acestea levitează deasupra unei fâşii late de cer. Linia pânzelor arcuite vizibile din exterior este clou-ul faţadelor şi principala deosebire faţă de variantă iniţială. Ritmul stâlpilor înalţi, filiformi, din beton precomprimat, este de trei ori mai des decât în proiectul iniţial, contribuind la dematerializarea faţadei prin renunţarea la traveele vizibile, cu stâlpi rari şi dubli. La partea superioară, stâlpii sunt solidarizaţi prin grinzi subţiri şi zvelte de culoare albă, care păstrează transparenţa. Volumul stadionului se încheie vizual la partea superioară prin planul puternic vibrat al copertinelor din pânză, păstrând o plăcută proporţie orizontală.

Dezvoltat pe şase niveluri, dintre care trei subterane mascate de taluz, proiectul stadionului rezolvă toate cerinţele funcţionale, separând cu abilitate fluxurile de circulaţie ale diferitelor categorii de utilizatori: suporteri, public VIP, presă, jucători, arbitri, personal tehnic, forţe de ordine şi echipaje medicale. Fiecare categorie are propriile accese, circulaţii şi spaţii, care se intersectează doar în punctele în care acest lucru este necesar. Pentru evenimentele de tip concert, unde accesul publicului este permis pe teren, fluxurile se adaptează prin deschiderea golurilor din parapetul talonului – partea inferioară a tribunelor.

Învelitoarea arenei cuprinde o parte fixă destinată acoperirii permanente a tribunelor, alcătuită din suprafeţe de policarbonat şi pânze arcuite din ţesătură de poliester cu strat de PVC, şi o parte mobil-retractabilă din acelaşi material, rezistent la plieri repetate, pentru acoperirea suprafeţei de joc.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0