ARGUS, clădirea cu loggii luminoase și colorate

Tema proiectului amplasat în zona de Nord a Bucureștiului s-a născut din dorința beneficiarului de a construi o clădire de locuit atipică momentului – cu apartamente mari, de trei și patru camere, potrivite pentru închiriere pe termen lung.

Primul pas a fost achiziția terenurilor din spatele celui principal, iar al doilea – formularea intenției de a extinde clădirea existentă și neutilizată cu un corp nou, împreună cu care să funcționeze ca un întreg. Recompartimentarea structurii existente a necesitat și regândirea completă și unitară a fațadelor.

[Group-2]-_DSC2181

Imobilul cu șapte apartamente se compune astfel din corpul P+3 existent și cel P+2 nou adăugat, care se intersectează în zona accesului principal. Volumul se deschide spre vecinătățile tihnite și pline de vegetație prin loggii numeroase și diferit orientate – cei o sută de ochi ai titanului Argus.

Fără a atinge regimul de înălțime dominant din zonă – P+4 – și rămânând la gabaritul inițial de D+P+3, clădirea se inserează volumetric firesc în fondul construit al anilor ’80-’90, dar cu o amprentă de necesară contemporaneitate estetică.

_DSC2135

Cele două corpuri simple și animate doar de alternanța volumelor în consolă sunt colorate în alb și gri deschis, iar petele de culoare care se rezumă la interiorul loggiilor devin importante în funcție de momentul însoririi directe. Fiecare loggie are pereții laterali, planul de fundal și plafonul finisate într-una din cele trei culori alese – verde, galben și albastru – dispuse iterativ pe fiecare dintre planuri astfel încât perspectivele asupra clădirii să cuprindă întotdeauna toate cele trei culori, indiferent de unghiul de privire. Culorile alese reiau elementele naturale care participă la perspectiva clădirii, declinate în nuanțe contrastante pentru o imagine în același timp puternică și discretă.

Amplasarea intrării principale și a circulațiilor verticale la intersecția celor două corpuri de clădire permite apartamentelor de la parter să ia în posesie cele două grădini – cea de la stradă și cea din spatele terenului, pentru a compensa astfel lipsa balcoanelor. Apartamentul de la etajul al treilea beneficiază și el de o terasă vastă deasupra corpului nou, orientată spre sud și însorită din plin.

_DSC2210

Retragerea de cinci metri față de limita laterală pe zona fără calcan și cea de opt metri față de limita posterioară asigură spațiul necesar intimității locuințelor și permit plantarea în curțile de la parter a unor arbori cu potențial de creștere semnificativ.

În timp ce apartamentele de trei camere din corpul de la stradă sunt similare ca plan, cele de patru camere din corpul nou diferă între ele datorită accesului diametral opus: apartamentul de la parter are accesul și zona de zi spre grădina proprie, în timp ce apartamentele de la etajele 1 și 2 au acces din scara comună și living-room-urile îndreptate spre corpul de clădire existent. Acest lucru asigură intimitatea vizuală a grădinii din spate, spre care nu se orientează niciun balcon de la etajele superioare, ci numai ferestre simple.

_DSC2218

Parapetele din sticlă fără montanți și golurile verticale permit luminii naturale să pătrundă în profunzimea loggiilor și a camerelor și conectează interioarele la mediul exterior bogat plantat și liniștit.

PROIECT: ARGUS; FUNCȚIUNE: Locuire; REGIM DE ÎNĂLȚIME: D+P+3; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 990 mp; SUPRAFAȚA TERENULUI: 672 mp; CLIENT: Dan Adamescu; DEZVOLTATOR: Dan Adamescu; CONSTRUCTOR: PITGUST CONSTRUCT; ARHITECTURĂ: igloo architecture, arh. Bruno Andreșoiu, arh. Catrinel Negru, arh. Denisa Andrei; STRUCTURĂ: Concept Structure, ing. Cristian Năstase, ing. Alexandru Safca; INSTALAȚII HVAC, sanitare: INSTAL DESIGN, ing. George Cristescu; INSTALAȚII ELECTRICE: ECUBIC, ing. Gabriela Ene

Proiect prezentat în igloo 192 / oct-nov 2019 / RURAL

igloo_192-shop

C O N C U R S

Toamna asta, Banchiza Urbană spune povestea bobului de strugure și te duce la evenimentul preferat al pasionaților de vinuri –

GoodWine

Bucharest Wine Fair

LEARN MORE!