fbpx

Arhitectura faţadelor de sticlă. Fletcher Hotel

În sud-estul Amsterdamului, o regiune în plină dezvoltare, se ridică o nouă construcţie care marchează intrarea în oraş dinspre autostradă, un element ce devine definitoriu pentru linia oraşului. Este vorba despre hotelul Fletcher, construcţie cu o siluetă impresionantă, o înăl­ţime de 60 de metri şi un diametru de numai 24 de metri, care veghează la porţile Amsterdamului.

Arhitectura faţadelor de sticlă. Fletcher Hotel

Obiectivul de a crea o structură omnidirecţională, cu o faţadă impresionantă şi o amprentă la sol redusă a condus la realizarea unui plan circular cu un nod central de transport, ce găzduieşte ascensoarele, scările şi serviciile, în timp ce camerele sunt dispuse radial la nivelul fiecărui etaj, spaţiul limitat fiind folosit cu eficienţă maximă. Recepţia şi cafeneaua sunt situate la parter, iar la ultimul etaj, restaurantul complexului oferă o vedere panoramică asupra Amsterdamului.

Arhitectura faţadelor de sticlă. Fletcher Hotel

Între acestea, se numără 120 de camere şi cinci săli de conferinţe, aranjate în aşa fel încât să poată fi interconectate. Structura de rezistenţă a hotelului este o îmbinare de plăci de beton şi schelet din oţel. Nodul central din beton îi conferă stabilitate. Peste acesta se ridică structura de oţel în dreptul pereţilor de partiţie ai camerelor de hotel şi la nivelul tuturor etajelor conectate prin plăcile de beton. Acoperişul utimului etaj, folosit ca spaţiu tehnic, este integral din oţel. Faţada complet vitrată, cu suprafeţe curbe şi ferestre rotunde, impune o apariţie originală, autonomă şi totuşi discretă a clădirii în raport cu împrejurimile. Cromatica în tonuri de bleu şi garniturile umbrite oferă o înfăţişare impresionantă, iar prin folosirea coloritului, clădirea se integrează perfect pe fundalul cerului, intrând în dialog cu acesta.

Arhitectura faţadelor de sticlă. Fletcher Hotel

Arhitectura faţadelor de sticlă. Fletcher Hotel

Învelişul exterior de sticlă printată este montat la aproximativ 90 cm distanţă de stratul interior, cu ferestre fixe. Dincolo de efectul vizual pe care îl creează, învelişul transparent are un rol important în reducerea zgomotului, iar spaţiul dintre cele două straturi este folosit pentru filtrarea luminii. Motivul circular se regăseşte la ambele straturi ale faţadei clădirii. Modelul în tonuri de albastru reapare sub forma garniturilor de pe sticla laminată şi conferă adâncime faţadei. La baza construcţiei, unde sunt situate recepţia şi cafeneaua, este montată sticlă curbată. Clădirea este iluminată pe timp de noapte de ferestrele camerelor de hotel şi de corpurile de iluminat montate între plăcile faţadei. Prin urmare, hotelul are un design impresionant chiar şi pe timp de noapte, prin jocul de lumini şi de texturi pe care îl propune.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0